Пенелопе Крус на 50 (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Успешната и талантлива актриса в Холивуд - Пенелопе...

Княжевската пътека към Копитото -...

"Княжевската пътека към Копитото вече е частна и...

В кадър по БНТ е филмът Беларус: дамски гамбит

отпечатай новината

12.04.2024 10:08 | Видян 189 пъти

В кадър по БНТ е филмът Беларус: дамски гамбит

На 12 април, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ гледайте филма „Беларус: дамски гамбит“.

През август 2020 г. президентските избори в Беларус водят до най-мащабните протести в страната от години. Действащият президент Александър Лукашенко е предизвикан от три дами – Светлана Тихановская, Вероника Цепкало и Мария Колесникова. Според официалните данни, Лукашенко печели безапелационно, за шести пореден път. По данни на опозицията обаче, повечето от гласовете са в полза на Светлана Тихановская. Съпругът на Тихановская – Сергей, месеци преди изборите през 2020 г. oбикаля Беларус, запечатва нелекия живот на съгражданите си и иска промяна. Каналът му в YouTube има стотици хиляди последователи. Месеци преди вота Сергей е хвърлен в затвора и така в политическия шах се включва съпругата му Светлана – както самата тя казва: „Направих първата стъпка от любов“.

Филмът „Беларус: дамски гамбит“ на журналистката от БНТ Теодора Гатева разказва историята на несъгласните с режима в Беларус, тези, които искат да измъкнат Минск от орбитата на Москва и които са преживели 2020 г. А случилото се тогава белязва инакомислещите беларуси завинаги. Репресиите продължават и сега, като очакванията са, че догодина, когато Беларус отново ще избира президент, те ще се засилят. Издирват се и се арестуват лица, участвали в протестите през 2020 г. Упражнява се натиск върху роднини на хора, които са в чужбина. Съдят за дарения, правени за политически затворници. Законите в Беларус се ожесточават, а връзката Минск-Москва става все по-силна.

Кои са несъгласните с режима в Беларус, къде и как живеят те, имат ли механизми, с които да въздействат на ситуацията в страната, къде е международната общност в беларуския пъзел и какво очакват беларусите от президентските избори догодина – гледайте филма „Беларус: дамски гамбит“ в рубриката „В кадър“ на 12 април, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !