Сребърният медалист от Евровизия 2024...

Baby Lasagna, който завърши втори на конкурса в Малмьо,...

Отиде си майката на Веско Маринов

Тази нощ е починала майката на обичания български...

бТВ репортерът Станимира Атанасова: Най-добър млад спортен репортер в света

отпечатай новината

30.04.2024 10:57 | Видян 267 пъти

бТВ репортерът Станимира Атанасова: Най-добър млад спортен репортер в света

Голямото признание идва в конкуренцията на 1887 номинации от 140 държави

В годината, в която Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS) чества своя 100-годишен юбилей, bTV Media Group се нареди сред най-добрите и най-значимите медии на планетата в новото хилядолетие в областта на спортната журналистика.

Журналист от спортната редакция на bTV бе избран за най-добрият млад спортен репортер в света за 2023 г. под 30-годишна възраст. Станимира Атанасова спечели престижната статуетка на специална церемония на AIPS в Санта Сузана, Барселона, за нейната трогателна история "Писмо до теб". В дългия процес на световните награди за спортна журналистика през 2023 г. участваха 1887 номинации от 140 страни, като за финалната фаза останаха едва 33-ма журналисти, сред които Станимира Атанасова.

"Писмо до теб" е изповедта на един от най-добрите български баскетболисти на колички Персиян Еленков. Преди 5 години той едва оцелява в тежка катастрофа, като губи крака си, но е спасен от неизвестен мъж, който му оказва спешна първа помощ. В "Писмо до теб" Персиян Еленков търси своя спасител, а Станимира Атанасова и операторът Борис Пинтев разказват историята му в ефира на bTV и предаването "120 минути". Един час след излъчването, спасителят на Персиян Еленков се обажда на Станимира Атанасова с думите: "Добър вечер, мисля, че търсите мен." От другата страна на телефона е д-р Светлин Цонев. bTV заснема продължението и представя един лекар с огромно сърце. Д-р Светлин Цонев живее 5 години с чувството на вина, че не е успял да спаси онова момче. Не го търси, защото се страхува, че ще разбере, че то не е оживяло. След като гледа "Писмо до теб" в 120 минути... той вече знае, че bTV и Персиян търсят него.

"Благодаря на bTV за вярата в мен. Благодаря на колегите си от спортната редакция за всичките години подкрепа и съвместна работа. Благодаря на всеки един човек, помогнал ми историята на Персиян и да стигне до д-р Цонев и ние да го открием. Благодаря на журито на AIPS, че оцениха историята, благодаря на президента на AIPS Джани Мерло, както и на председателя на българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров за безрезервната подкрепа.", казва Станимира Атанасова. "Благодаря на Персиян и на д-р Цонев, че ни се довериха и ни позволиха да разкажем за тях, да ги срещнем. За мен е голяма чест да получа тази награда, защото това е оценка за работата на цялата ни редакция. На всеки мой колега пожелавам истории като тази. Те дават смисъл на професията.", допълва тя.

„В журналистиката винаги ще има две неща, които никога няма да бъдат победени от изкуствения интелект: разследващата журналистика и умението да разказваш човешки истории. През 2021 г. Димитър Тасев донесе на bTV специалната награда на Международната асоциация на спортните журналисти за разследването си за допинга в българското плуване. Две години по-късно, Станимира Атанасова спечели сърцата на всички с разказа за баскетболиста Персиян Еленков и д-р Светлин Цонев - две съдби, които тя събра в “Писмо до теб”. Това е награда за цялата българска журналистика и надявам се, мотивация за младите колеги. Те трябва да знаят, че да твориш свободно е привилегия, която не всички имат в 21 век, а да твориш свободно, това е една от най-важни мисии, които bTV винаги е имала.“ – споделя изпълнителният продуцент на спортната редакция на bTV Владислава Лазарова.

Редактор на "Писмо до теб" е Владислава Лазарова, а монтажист - Николай Раденков. Изумителната история вече спечели голямата награда за чиста журналистика WEB REPORT на dir.bg през 2023 г. Тогава тя отново отиде в ръцете на Станимира Атанасова.

Това не е първата награда от Световните награди за спортна журналистика на AIPS за спортната редакция на bTV, начело с изпълнителния продуцент Владислава Лазарова. Преди 2 години в Катар Димитър Тасев спечели безапелационно специалната награда на AIPS за разследващата журналистика. Продуцент на разследването е главният редактор на btvsport.bg Цветан Баяслиев. Друг журналист от спортната редакция на bTV – 23-годишният Калоян Кюркчиев, се нареди сред най-добрите млади репортери в Европа за 2021 г. Той беше отличен в категорията за видео съдържание при репортерите под 30-годишна възраст на AIPS. През 2019 г. двама репортери от спортната редакция на bTV попаднаха в Топ 5 на най-добрите млади спортни репортери в света на AIPS под 30-годишна възраст: Иван Боянов и Флорина Иванова.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !