Разводът с Брад Пит съсипал здравето...

Близки на Анджелина Джоли се притесняват за...

Живият Нострадамус плаши с нова пандемия

Екстрасенс, известен като „Живият Нострадамус“,...

Наши филми в Кан

отпечатай новината

27.04.2010 16:00 | Видян 3585 пъти

Наши филми в Кан

Филмът на Командарев ще се състезава с още седем творби от цял свят за Голямата награда на младежкото жури в Кан
25 възпитаници на колежа по киноизкуство Жерар Филип са в журито на ECRANS JUNIORS, които тази година ще имат възможност да видят филми от Грузия, Аржентина, Германия, Ирландия, Франция, Швеция, както и най-мащабната българска копродукция за последните 20 години – Светът е голям и спасение дебне отвсякъде. Начело на журито през 2010 година е актрисата Силви Флеп. Голямата награда на младежкото жури в Кан Cannes Junior включва приз от 1000 Евро за режисьора на филма-победител, както и субсидия от 2000 Евро за насърчаване разпространението на филма във Франция. Прожекциите на „Светът е голям…” са предвидени за 18 май (вторник), в зала Raimu с начален час 14.00 (в присъствието на младежкото жури) и за 19 май (сряда), в зала Studio 13, начален час 14.00.
Впечатляващо е присъствието на БЪЛГАРИЯ в различните програми на най-престижния международен кинофестивал в света  – Кан 2010.
Освен Светът е голям, нашето участие включва:
В програмата L’ATELIER DU FESTIVAL ще бъде представен вторият проект за пълнометражен филм на Явор Гърдев – Цинкограф, отново по сценарий на Владислав Тодоров, продукция на Peripetea (България) и Cinefacture (Франция).
В програмата PRODUCERS ON THE MOVE ще участва режисьорът Камен Калев, който в момента работи по следващия си пълнометражен проект Островът.
Продуцентите Галя Тонева и Кирил Кирилов от Гала Филм  ще участват в PRODUCER’S NETWORK.
Пред световни разпространители и продуценти на пазара в Кан ще бъдат представени българските филми Мисия Лондон (копродукция между България, Унгария, Македония, Швеция и Великобритания) на режисьора Димитър Митовски, който вече се срещна с българската публика и постигна впечатляващ бокс-офис резултат, доскоро извън сферата на мечтите за български филм, както и Тилт (копродукция между България и Германия) на Виктор Чучков-син,„Лов на дребни хищници на режисьора Цветодар Марков, Аве(копродукция между България и САЩ) на режисьора Константин Божанов – филми, чиито премиери в България предстоят.
В Кан ще присъстват още десетки български професионалисти. България за първи път ще има общ павилион с повечето държави от Югоизточна Европа, който вече е атракция във Фестивалното „селце” и предизвиква медиен интерес. Домакин на българския щанд е Националният филмов център.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !