Простреляха премиера на Словакия

Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян и ранен...

Напрежение до последната секунда в...

След 11 епизода, изпълнени с множество мистериозни...

Полицията в четири държави разби пан-европейска групировка за пиратски дискове с музика

отпечатай новината

29.10.2010 14:40 | Видян 2871 пъти

Полицията в четири държави разби пан-европейска групировка за пиратски дискове с музика

Приходите от нелегалната дейност са над 19 млн. евро, част от пиратските дискове са произведени във фабрики в България 

Над 100 служители на реда от четири държави се включиха в мащабна операция срещу производство, разпространение и продажба на нелицензирани CD и DVD бокс-сетове, които са генерирали милиони евро печалба от нелегална продажба. В пан-Европейската акция се включиха и служители на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”-ГДБОП, съвместно с експерти от „Българската асоциация на музикалните продуценти” и “Международната федерация на звукозаписната индустрия” (IFPI).

След успешно проведената операция, изпълнителният вицепрезидент на „Американската асоциация на звукозаписната индустрия” (RIAA) Нийл Търкевиц изпрати до министъра на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов специално писмо с благодарност към ГДБОП за добре свършената работа.

Конфискуваните мастърбокс серии са съдържали нелицензирана музика, филми и телевизионни програми. Всеки бокс-сет включвал mp3 диск с до 60 албума, някои от тях с неофициални рилийзи. Музика на изпълнители като Black Eyed Peas, Michael Jackson, Green Day, Robbie Williams и др. е открита в мастърбокс сериите, които са били произведени в над 50 издания.

Пиратските копия са се продавали за по около 40 евро и са се разпространявали неофициално на територията на Холандия. Повече от 450 хил. копия са били продадени от различните издания, създавайки приходи от над 19 млн. евро от нелегални продажби. По време на акцията става ясно, че последните издания на мастърбоксите са произведени във фабрики в България.

Полицията е претърсила осем работни помещения и пет домашни адреса в Белгия, България, Холандия и Испания в последните няколко дни. Операцията е извършена с помощта на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и националната й група за България – БАМП, които са подпомагали действията на полицията в идентифициране и анализ на доказателствата.   

Мащабна трансгранична анти-пиратска операция

„Това бе мащабна трансгранична анти-пиратска операция срещу организация, за която смятаме, че е нанесла огромни щети на музикалната индустрия”, коментира Jeremy Banks, директор на анти-пиратския отдел в IFPI. Полицията проведе акция срещу група, която е спечелила милиони евро нелегална печалба, нарушавайки правата на изпълнителите, композиторите и продуцентите на звукозаписи”, каза още той.

Полицаи от Холандската икономическа полиция (FIOD-ECD) са арестували трима души в Холандия, заподозрени в продажбата на мастърбокс сериите. Още един заподозрян е арестуван и разпитан в Белгия.

Последните издания на мастърбокс сериите са произведени в България. Служители на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”-ГДБОП са провели акции във фабрики за дискове в София и Пловдив.

По-рано служители на реда в Полша, Чехия и Италия са провели операции срещу цехове, произвеждащи бокс сетовете. За първи път е осъществена толкова мащабна международно координирана операция срещу цяла верига за производство, доставка и продажба на мастърбокс издания, коментираха от IFPI.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !