Истинският вярващ винаги уважава...

Той е мюсюлманин, който възстановява християнски...

Меги Димчева с премиера на Чудесата в...

„Чудесата в нас“ ще се случат на 6 юни, 19:00 ч., в...

Местят лъвицата Багира от Павликени в София

отпечатай новината

08.12.2010 17:00 | Видян 5578 пъти

Местят лъвицата Багира от Павликени в София

Екип от специалисти от международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ и Министерство на околната среда и водите ще транспортира утре лъвицата Багира от гр. Павликени в зоопарка в София. Това е поредният етап от акцията за спасяване на 14-годишната голяма котка, чието критично състояние предизвика широк обществен отзвук не само у нас. Акцията по преместването на лъвицата ще се ръководи от д-р Амир Кхалил, управител на парка за големи котки Лайънсрок, който ЧЕТИРИ ЛАПИ построи в Южна Африка. Специално от Виена пък пристига и основателят и управител на ЧЕТИРИ ЛАПИ, Хелмут Дунглер.

Още с пристигането в София Багира ще бъде откарана в една от най-големите ветеринарни клиники, където ще бъде прегледана под пълна упойка на томограф от проф. Богдан Аминков. Снимките ще потвърдят съмнението на лекарите на ЧЕТИРИ ЛАПИ за проблеми и изменения в гръбначния стълб, които са причина и за нестабилната походка на Багира и за раните й от залежаване. След прегледа в клиниката на проф. Аминков, Багира ще бъде настанена в Софийския зоопарк.

От месец ноември ЧЕТИРИ ЛАПИ пое грежите за Багира. Тогава лекари от международната организация направиха преглед на състоянието на животното на място в зоопарка в Павликени и назначиха лечение. Диетата на Багира също беше подобрена, като от ЧЕТИРИ ЛАПИ осигуриха редовно хранене с телешко месо и субпродукти. В резултат на грижите Багира укрепна, което направи възможно утрешното транспортиране до София.

До началото на 2011 г. Багира ще остане в Софийския зоопарк, където лечението й ще продължи, а през февруари се очаква от ЧЕТИРИ ЛАПИ да я приютят в своя парк за големи котки Лайънсрок в Южна Африка. Там за нея ще продължат да се грижат едни от най-опитните специалисти и тя ще може да прекара последните години от живота си на спокойствие и свобода.

От ЧЕТИРИ ЛАПИ биха искали да изкажат своите благодарности на Министерство на околната среда и водите, без чието съдействие не би било възможно спасяването на Багира, както и на екипа от гледачи в зоопарка в Павликени, които въпреки финансовите трудности са полагали максимално добри грижи за лъвицата.

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас ЧЕТИРИ ЛАПИ е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки „Лайънсрок”, в който в края на октомври бяха настанени конфискуваните в България лъвици Леа и Симона. Всички проекти и кампании на ЧЕТИРИ ЛАПИ се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !