12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Чии са парите?

отпечатай новината

03.06.2011 15:01 | Видян 1757 пъти | Гласували 2

Чии са парите?

Сигурен съм, че един ТЕКСТ, който препечатваме, ще събуди голямото ви любопитство. Става дума за това как навързани офшорни фирми прекарват някъде към 140 милиона лева (по оценки на вещи в бизнеса) през български дружества и собствености.

Едната фирма (с име, взето от арсенала на Долче и Габана) – собственост на кипърска офшорка, която е собственост на друга кипърска офшорка, която пък е собственост на офшорка от Британските вирджински острови, врътнала хей тъй на 82 милиона лева. Горе-долу колкото е бюджетът за култура на цяла България тази година. 

Общото в сложната и доста интересна схема, в която с огромно учудване прочетохме и името на най-голямата банка у нас, е че зад повечето от проектите според анализаторите прозира името на новия издател на Труд и 24 часа д-р Павлов. Дружеството с модно име, което вече споменахме  е обезпечител по заема за купуването на бившите ВАЦ-ови издания.

Ще речете: какво пък ни грее всички нас това. Ами грее ни. Защото веднага изниква един въпрос: Чии са парите, инвестирани от офшорките у нас?

Ето това е най-логичното питане, което тормози всеки, който прочете върволицата от числа и названия на фирми. На него трябва да отговорят и натоварените с тази работа хора, които определено не са журналисти. Писачите просто си задаваме въпроси.

Защото, ако си спомняте публикуваното от нас в предни броеве, големият бизнес размах на един лекар в България през 90-те години и началото на новия век изглежда тясно свързан с управлението на София по онова време. Има ли общо наистина?

Темата става още по-актуална с кандидатирането на тогавашния кмет Софиянски за нов мандат наесен. Припомням, че новината по съвпадение излезе точно през тази седмица.
Прави впечатление и фактът, че в групата, издигнала усмихнатия и опитен политик са шефът на Общинския съвет по негово време Евгений Бакърджиев, а също и уважаваният хуморист Любен Дилов-син. Той пък по-късно оглави група в местния парламент, свързвана със следващия председател на СОС Антоан Николов.

Около тези имена витаят всякакви легендарни сделки с названия като Сагата Общинска банка или Казусът Софийски имоти. По някои от тях дори се водят и дела. Но истината все остава скрита за публиката.

Дали предизборно не е време да се даде отговор на важните въпроси?
Ако нас питате – определено.  

автор: Борис Ангелов

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !