Чоткин грабна наградата в Hell’s...

Ексцентричният кулинар Лъчезар Чоткин е големият...

Уроците на Блага: Най-добър бг филм...

На официална церемония тази вечер в Народен театър „Иван...

Жури избира 10 песни за детската Евровизия

отпечатай новината

18.09.2011 09:00 | Видян 2392 пъти

Жури избира 10 песни за детската Евровизия

Търсим песен, която да бъде интересна, българска песен, атрактивна и добре изпята с деца, които са чаровни. Това каза Борис Карадимчев – председател на седемчленното жури, което трябва да определи 10 – те песни, които ще се състезават на Конкурса за детска песен на Евровизия.

Вчера за първи път журито видя изпълнителите, които е избрало за участие в конкурса. След първия етап на оценяването по запис те избраха 15 песни. Днес ги чуха и на живо. „Очакваме да чуем такава песен, която – когато се излъчи на конкурса, зрителите и слушателите от цяла Европа изведнъж да кажат: Ах, тази страхотна песен, много атрактивна, много интересна и българска“, каза председателят на журито. Той каза, че очакват да има такава песен – много интересна и да бъде българска „да няма влияние, че когато слушат французите да кажат: Ех, тази е американска песен“.

Талантливите деца, които искат да представят песента и бяха избрани от журито търпеливо изпълняваха всичко, което им се кажеше. Тези, които ние успяхме да видим изглеждаха като истински професионалисти. Оказа се, че макар и малки те вече имат натрупан солиден професионален опит зад гърба си. Иван, който е само на 11г. пее от 7–годишен, явявал се е и на други конкурси и печелил. И ако някои възрастни не са убедени, че това, което правят е правилно, то Иван вече е убеден, че музиката е животът му. „Все едно съм роден така!“, каза момчето, което вече е професионалист и в раздаването на автографи, тъй като е популярен, особено в своя град Горна Оряховица. Иван сам написал песента, която изпя – „Супергерой“. 11–годишният с плам пее: „Аз съм по – различен, не типичното момче, имам мисълта на таен агент“.

Всъщност едно от условията за участие в конкурса пред децата е било и това песните, с които кандидатстват за участие да бъдат създадени (текст и музика) от автори – деца или детски колектив, в сътрудничество с композитор – аранжор или текстописец.

Такъв малък автор – изпълнител е и Дария. Тя е само на 10 години и написала песента, с която се явява заедно с неин познат. „Щъркелите долетяха“ не беше чута още от журито и въпреки дългото чакане Дария ни я изпя без притеснение. А иначе и малката е почти професионалист, защото пее половината от живота си до момента. Започва, когато е само на 5 – 6 години. Вече има и награди в конкурси, разказват майка и баща и Фани и Тодор, които бяха с нея. И Дария е вече е популярна в родния си град Хасково.

Много изненадани пък, че им са се обадили била групата от ансамбъл „Шарено герданче“ гр. Търговище. Ансамбълът, който е от 100 човека и пее фолклорни песни се представя на Евровизия с 6 певици, и с песен, която не е фолклорна. Затова и са били изненадани, но са категорични, че ще спечелят.

Последната дума за това коя песен ще представлява България на конкурса обаче ще имат и зрителите. Те ще могат на финалния етап да изпратят българската песен на конкурса, като гласуват за тази, която на тях им харесва най – много с sms – и. Избраната песен, ще се състезава, заедно с още 12 от различни държави в деветото издание на Конкурса за детска песен на Евровизия, на 3 декември 2011 година в Ереван.
 
 
Източник: vsekiden.com
 
Снимка: vsekiden.com 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !