Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Бг лента за медиците в Либия с премиера в Лондон

отпечатай новината

19.09.2011 13:15 | Видян 2996 пъти

Бг лента за медиците в Либия с премиера в Лондон

Документалният филм „Заложници“, посветен на невинните български медици, които бяха осъдени на смърт в Либия, ще има своята премиера в Лондон на 20 септември. Сценарист на лентата е журналистката Велислава Дърева, режисьор – Андрей Алтъпармаков. Филмът е продуциран от „Артишок” и Мирослав Боршош. За снимките помага и Националният филмов център.

Лондонската премиера на „Заложници” е организирана благодарение на усилията на специалиста по проблемите на СПИН, българина Нишан Джингозян, който от години работи в Лондон, и канадския журналист Пол Хавиланд. Двамата са инициатори през 2004 г. на Проекта за солидарност с българските медици в Либия. Премиерата в британската столица е организирана и с любезното съдействие на българското посолство в Лондон и лично на Н.Пр. посланик Любомир Кючуков. Поканени са близо 50 организации, медии, представители на политическия, медицинския и културния елит.

3 смъртни присъди и 3097 дни в либийските затвори. Това е адът, през който преминаха петима българи и един палестинец, нарочени от либийския диктатор Муамар Кадафи, за убийци. Те бяха осъдени заради това, че умишлено са заразили със СПИН близо 400 деца.

Режимът на Кадафи държа като роби собствения му народ. Но и целият български народ беше негов заложник. Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло, Кристияна Вълчева, Нася Ненова и д-р Здравко Георгиев бяха заложници едновременно на Кадафи и на отделни държави, които имаха интереси към петрола на Либия – те не усетиха миризмата на кръв, а усещаха миризмата на петрол, казва Велислава Дърева.

Филмът „Заложници” е особено актуален именно и в светлината на събитията, които през тази година разтърсиха арабските страни и в частност Либия. В разгара на народните бунтове срещу Кадафи бившият правосъден министър на Либия Мустафа Мохамед Абделжалил, че режимът на полковника е виновен за заразяването децата в Бенгази. Абделджалил посочи случая със смъртоносната епидемия като един от примерите за извършените от режима престъпления срещу собствения му народ.

Филмът е една разтърсваща изповед, преживяване на всеки един от осъдените български медици. Лентата разкрива силата на тяхното психологическо, духовно и физическо оцеляване. Въпреки униженията, изтезанията и допира до смъртта, жертвите се оказват по-силни духом от своите палачи. Нервните сривове белязват тяхната затворническа одисея, често отчаянието взима връх, но въпреки това те успяват да издържат, защото знаят, че са невинни. Въпреки че три пъти чуват присъдата: „Смърт чрез разстрел”.

Българинът Нишян Джингозян и канадецът Пол Хавиланд създават през 2004 г. в Лондон доброволческа организация, наречена Проект за солидарност с българските медици в Либия. Джингозян е специалист по проблемите на СПИН-а, а Хавиланд е журналист, работил в Би Би Си и сътрудник на много британски издания. Тяхната мисия бе да привлекат вниманието на световната общественост към несправедливо осъдените на смърт български медици в Либия. Според инициаторите това е един от най-несправедливите процеси в историята на ХХ век.

Нишан Джингозян и Пол Хавиланд успяха да привлекат за каузата редица авторитетни организации, личности и медии както във Великобритания, така и в други европейски страни, сред които политологът Ноам Чомски, журналистът Миша Глени, писателят Джон Льо Каре и актьорът от „Властелинът на пръстените“ Йън Маккелън, Би Би Си, Британския медицински журнал и др. Днес Джингозян и Хавиланд продължават своята мисия и смятат, че съдбата на медиците не трябва да бъде забравена. Затова с лични средства те „подаряват” филма „Заложници” на британската общественост.


източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !