12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Влади Въргала: Етническата вражда е последното оръжие на политиците

отпечатай новината

01.10.2011 09:00 | Видян 6688 пъти | Гласували 5

Влади Въргала: Етническата вражда е последното оръжие на политиците

На 4 октомври в столичната зала Арена Армеец е премиерата на новия български филм Операция Шменти Капели. Сценарист  на лентата е известният шоумен Владислав Карамфилов, или Влади Въргала, който снима филма изключително и само със собствени средства. За целта Въргала дори си е заложил имуществото.

Станал популярен с ролята си на далавераджия от Магурата в легендарното Ку-ку в началото на 90-те години, Влади беше сред първите шоумени у нас, които ни зарадваха с истински смях и естествен уличен хумор след 10 ноември 1989.

Въргала се ангажира и със съдбата на пострадалата от пияния Максим Стависки Мануела Горсова. Благодарение на неговите връзки и контакти семейството й получи квартира в София, за да може лишеното от душа момиче да бъде лекувано във Военна болница. В противен случай то ще изгуби и живота си. Често се налага Влади, който има и собствено потомство, лично да води момичето в болницата и да се грижи за Мануела.

Операция Шменти Капели е проект, на който Въргала посвети близо едно десетилетие. Предният му екранен образ беше в игралния филм, посветен на легендарния крадец и бохем на Стара София – митичния Пантуди.
„Този филм не е препоръчителен за лица, занимаващи се с професионално българско кино, дължат пари или са такива, които разбират от политика и футбол“, се казва в официалната Интернет страница на продукцията.

Г-н Карамфилов, заглавието  Операция Шменти Капели в крайна сметка цитат ли е на прословутата реплика на Бойко Борисов или не е?

Това е най-подходящата реплика за заглавие точно на този филм. Просто, ако гледате филма ще разберете, че няма по-подходящо заглавие. И е късмет, че тази реплика беше произведена от премиера точно по времето, когато ние мислихме върху заглавието на продукцията...

А появява ли се като реплика в устата на някой от героите?

Не, чува се в саундтрака. Няма я като отделна  реплика. За тези неща, за които става дума във филма, те не се произнасят. Те се случват.
 
Т.е., не се говори за тях?

Да, те просто се случват. Освен това, има много моменти, които чисто сюжетно съм премахнал от филма, защото по някакъв начин щяха да се изтълкуват като препратки към премиера.

А те всъщност не са, така ли?

Когато писах този сюжет премиерът все още беше един „бивш“, който държи охранителна фирма, работеща за Тодор Живков. След това, през 2004 г. започнахме да играем този сюжет като спектакъл. В това време Бойко Борисов вече ставаше популярна и харизматична личност, беше главен секретар на МВР.  И във всяко следващо представление ние добавяхме по някоя шега за него. Докато ние играехме този спектакъл, той извървя пътя от главен секретар през кмет, стигна до  министър-председател. А от сюжета на филма действително съм махнал някои моменти, които биха подчертали Бойко Борисов като фигура.

А защо сте ги махнали?

Ами защото изглеждаше сякаш филмът е ангажиран с премиера.

А той не е ли ангажиран с него?

Ами, гледайте го и преценете. Вторник, 4 октомври, зала Арена Армеец. Много бих искал залата да се напълни. Аз съм направил неща, за които смятам, че са в полза на обществото. Филмът не е ангажиран с никакви структури и партии, а единствено с моя морал. Това е моята изповед, моята гледна точка за нещата. Това е нещо, което аз години наред исках да разкажа на хората. И съм платил високата цена, за да може това да се случи. Искам да го разкажа на 7 милиона българи. От тях, 0,001% е залата, която трябва да напълня на премиерата. Ако аз успея да напълня тази зала, ще знам, че има смисъл да правя каквото и да било за останалите почти 100%. Ако не успея, не е трябвало да се хабя.

Т.е., искате от хората да направят това усилие да отидат на кино.

Не, не желая усилие. Нека, който иска да дойде.

А Вие очаквате ли този филм да повлияе някак си на хората?

Аз не искам да влияе. Аз искам да го разкажа. Той е като една мъдрост, примерно, като една приказка, притча. Ти я прочиташ. Ако искаш, си остава за теб, вземаш си нещо от нея. Ако искаш, я хвърляш в кошчето. Или пък я даваш като лош пример. Тя от тук -  нататък е свободна. Аз исках просто да я разкажа.

Вие вярвате ли в силата на изкуството да променя хората?

Най-голямото оръжие на американците са техните филми. Техните автомати не успяха да спечелят нито една война, но тяхното кино накара цял свят да яде Макдоналдс, да пие Кока-Кола. И хората навсякъде  да се правят на американци.

Прочетох някъде, че жанрът на филма Ви бил комедия на абсурда...

Ами те са неща от живота. А това, че животът е абсурден сам по себе си, означава нещо.

Имате предвид, че животът точно тук, в България е абсурден?

Да.

 

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !