Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Руският космически апарат не успя да се насочи към Марс

отпечатай новината

10.11.2011 10:45 | Видян 1562 пъти

Руският космически апарат не успя да се насочи към Марс

Руският космически апарат „Фобос-Грунт“, който бе изстрелян рано тази сутрин местно време от космодрума в Байконур, Казахстан, не успява да се насочи към своята цел – спътника на Марс - Фобос. Това предаде Ройтерс, като се позова на директора на Федералната космическа агенция (Роскосмос). Шефът Владимир Поповкин съобщи, че двигател на „Фобос-Грунт“ е направил два неуспешни опита да запали, след като апаратът е достигнал земната орбита. Това поставя успеха на мисията под въпрос, отбелязва Ройтерс.

Антон Ледков от руския Института за космически изследвания към Руската академия на науките твърди във форум на официалния сайт на мисията, че „Фобос-Грунт“ не изпраща информация. Според Поповкин обаче контактът с космическия апарат не е загубен и Роскосмос разполага с три дни, за да го пренастрои, преди батериите да се изтощят. Той определи ситуацията като непредвидена, но увери, че тя се е подобрила в сравнение с нощта и има изход от нея. Това е първата руска междупланетна мисия за повече от две десетилетия.

В космическия апарат се намира българската апаратура “Люлин- Фобос”, която трябва да изследва радиационните условия в междупланетното пространство и около планетата Марс. По план руският космически апарат трябва да вземе проба от повърхността на Фобос и да се завърне на Земята през август 2014 г. “Люлин - Фобос” е създадена от екип учени от Института за космически и слънчеви изследвания към БАН.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !