Презастрояване, Тибет: Фото на деня

Презастрояване, Тибет: Фото на деня

Кошмар на Летище София заради...

3-процентовият Шенген доведе до безумни мерки на летище...

София и Варна заедно за Европейска столица на културата?

отпечатай новината

05.12.2011 14:00 | Видян 1228 пъти

София и Варна заедно за Европейска столица на културата?

София и Варна да се явят с обща кандидатура за Европейска столица на културата през 2019 г., предлага художникът от морския град Георги Пехливанов – Интрото. Той се прочу с проекта си за издигане на стъклена пирамида пред Паметника на Съветската армия по подобие на тази пред Лувъра
Според него, в ситуацията на световна икономическа криза не трябва да се правят отделни инициативни комитети.

„Въпреки че аз съм кореняк варненец, София безспорно заслужава да бъде Европейска столица на културата, тук спор няма! Но и морската ни столица има своите сериозни предимства и плюсове в това отношение, нека да не изреждам многобройните престижни културни изяви и арт фестивали, на които тя е любезен домакин през лятото, едва ли е необходимо да припомням и за прочутото минало на античния Одесос, както и че именно във Варненския некропол е открито най-старото златно съкровище в човешката история. Така че нека интелектуалците и хората на изкуството от София и Варна да не спорят повече едни с други кой е по-велик и по-заслужил, а да се разберат и да издигнат единна, обща кандидатура за Европейска столица на културата през 2019 г.”, заяви художникът.

Интрото стана известен наскоро в арт средите у нас с проекта си за преосмисляне на функциите на внушителното пространство пред паметника на Съветската армия и с предложението си към Софийската община на площадката пред монумента да бъде изградена голяма стъклена пирамида, по подобие на тази пред Лувъра. Авангардният творец се надява, че Столичният общински съвет ще даде рамо на идеята му за вдигането на стъклената пирамида, насочена в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата за 2019 г.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !