Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Обама погна милионерите

отпечатай новината

25.01.2012 10:15 | Видян 1798 пъти

Обама погна милионерите

В речта си „За състоянието на съюза“ пред Конгреса, американският президент Барак Обама обърна специално внимание на икономиката на САЩ, предадоха АП и CNN.
Обама заклейми икономическото и социално неравенство, което се усеща особено болезнено в американското общество. Той се обяви „за“ икономика, която да не облагодетелства само богатите. Държавният глава припомни, че „американската мечта“ доказва как с много труд можеш да успееш и това трябва да бъде запазено.

Обама отново настоя най-богатите да плащат по-големи данъци, докато средната класа, като засегната от кризата, да бъде подпомогната с данъчни облекчения. Идеята на Уорън Бъфет, според Обама, е начинът милиардерите в САЩ да помогнат на страната в тежка икономическа криза да се възстанови по-бързо.

Милионите обикновени американци, които се трудят здраво и спазват законите заслужават правителството да прави същото, заключи той. По думите му, „няма по-важен дебат от този“.

Демократът се „закани“ на своите политически опоненти, републиканците, че няма да допусне политиката им, довела страната до рецесия. Той припомни с конкретни статистики нивото на безработицата в годината, в която започна мандата си и броя на работните места, създадени по време на управлението му.

По отношение на енергетиката, държавният глава поиска облекчения за компаниите които инвестират в по-екологично чисти проекти. Също така призова бизнеса да инвестира и в инфраструктурата на страната.

Президентът засегна и образованието – то, по думите му, се нуждае от законопроект, чрез който учениците ще остават в училищата до завършването си, или до навършване на18 години. На студентите също бе обърнато внимание – той говори не само за финансовата помощ, но и срещу увеличаването на таксите в университетите. Висшето образование не трябва да е лукс, а да бъде достъпно за всяко американско семейство.

Обама заяви, че всички тези приоритети ще бъдат постигнати „със или без Конгреса“, но въпреки това с негова помощ постигнатото ще е повече.

Така настоящият държавен глава се обръща главно към потенциалните си избиратели, които да го подкрепят за втори мандат в Белия дом.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !