Истинският вярващ винаги уважава...

Той е мюсюлманин, който възстановява християнски...

Меги Димчева с премиера на Чудесата в...

„Чудесата в нас“ ще се случат на 6 юни, 19:00 ч., в...

Учени: По-глупави сме отколкото мислим

отпечатай новината

02.03.2012 10:15 | Видян 2147 пъти

Учени: По-глупави сме отколкото мислим

Ново изследване на броя неврони в човешкия мозък (нервните клетки, по които протича информацията) разкрива шокиращи резултати – с 14 млрд. неврона по-малко от приетите 100 млрд. Тази липсваща част е почти колкото мозъка на павианите.

Изследването било извършено благодарение на четири човешки мозъка, дарени от четирима души за целите на науката след смъртта им. Донорите били съответно на 50, 51, 54 и 71 години.

Използваният метод включва разтварянето на мембраните на мозъчните клетки и създаването на хомогенна смес от тях.От тази „супа“ се взема малка проба, броят се клетъчните ядра в нея, принадлежащи на невроните (за разлика от другите видове клетки в мозъка – глия), и се умножават, за да се получи общото количество.

Резултатът при това измерване е доста по-обезкуражаващ обаче – човек има средно 86 млрд. неврона. При нито един от четирите мозъка не са открити предполагаемите 100 млрд.

Въпреки че 14 млрд. не звучат като толкова огромна разлика, това е горе-долу броят неврони който има в главата на павианите и около половината в този на горилите.

Някои твърдят, че големият мозък е задължителен за сложния ни социален живот и взаимоотношения, за сложните инструменти и техника, с които работим, за способността ни „да мислим за мисленето“. Други учени смятат, че интелигентността ни не зависи от размера на мозъка, а от сложността на връзките в него.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !