Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Гасят Витоша с коне и мулета

отпечатай новината

02.07.2012 17:45 | Видян 1685 пъти

Гасят Витоша с коне и мулета

Умишлен палеж или престъпна небрежност на туристи са двете най-вероятни причини за стихията на Витоша, която вече втори ден не може да бъде загасена. Над 350 наброява „живата сила”, която се бори в понеделник от 6 ч. сутринта с огъня. Огнеборци, работници от горските стопанства и десетки доброволци най-вече от близките населени места, от офроуд клубове, студенти от НСА, които са в близката хижа „Физкултурник” на курс по туризъм и алпинизъм – участват в битката.

Гаси наред с останалите и лично шефът на националната пожарна и защита на населението главен комисар Николай Николов. Първа в неделя при пожара пристигна кметът на София Йорданка Фандъкова. Последваха я министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и земеделският министър – шеф и на горите, Мирослав Найденов, по спешна заръка на премиера Бойко Борисов. Кмет и министри категорично и нееднократно подчертаха, че няма опасност за хората в населените места в близост – Бистрица и Железница. Огънят е по-високо в планината, успокоиха от пожарната. Притесненията обаче са пламъците да не се разпространят още нагоре по посока Черни връх и да достигнат до торфените, силно запалими терени на Витоша.

Засега огнената стихия е обхванала площ около 50 декара. През нощта след началото на пожара в района дежуриха екипи от столичната пожарна и от горските стопанства. Те патрулират с високопроходими машини – АТВ, и обхождат пеш границите на пожара. Осигурена е гасителна техника, резачки и допълнителни лопати за ръчно гасене. Не е допуснато разрастването на огъня според информация от МВР. Доброволците са инструктирани за мерките за безопасност. В района са допуснати само хора с екипировка, на които са раздадени и противопрахови маски.

От 7 ч. днес два хеликоптера, в екипажа на които има и огнеборци, правят облитания за разследване на обстановката. Още в неделя машините започнаха гасене от въздуха, като се взима вода от Панчаревското езеро. Те хвърлят по над 2 тона вода при всяко прелитане. Вертолетите са оборудвани със специализирана подвесна система за пожарогасене „Бомби Бак“. Всяка зарядка осигурява възможност за изливане на около 2,5 тона вода. Пожарната вкара и мулета и коне в гасенето на пожара на Витоша. Местността „Бистришко бранище“ е трудно достъпна и това принуди огнеборците да използват животни, които да доставят вода в района, както и помпи. С тези мотопомпи от направен бараж на реката в местността ще се подава вода.

Кметът Йорданка Фандъкова заяви днес сутринта, че в 5.30 ч. се е събрал отнова щабът. „Взехме решение да се разделят екипите на две и от двете страни – откъм хижа „Физкултурник” и от долната страна на реката, да се придвижат екипи. Отново преди 7 ч. тръгнаха хеликоптерите и съм благодарна на министрите на вътрешните работи и на отбраната, че реагираха абсолютно веднага, за да не се разпостранява пожарът”, допълни кметицата.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !