Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Огънят на Витоша се укроти

отпечатай новината

03.07.2012 10:15 | Видян 1634 пъти

Огънят на Витоша се укроти

Няма голямо разрастване на пожара в парк Витоша, той е локализиран, увери хората пред бТВ земеделският министър Мирослав Найденов.  Разрастването на пожара през нощта е съвсем малко, потвърди и главен комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Пожарът е обхванал около 50 дка, а не хиляди хектара, както в другите държави и заради това не може на този етап да се иска помощ на базата на международни споразумения, обясни Найденов. Ако е належащо обаче, ще бъде взета под наем необходима техника за спиране на огъня.Три хеликоптера гасят стихията.

Доброволците, които участват в овладяването на пламъците, са около110 души и няма възможност да бъдат допуснати повече хора, тъй като водачите са ограничен брой, а и не е оправдано да се застрашава живота и здравето на хората, заяви Николай Николов. Той успокои всички, че пожарът не може да слезе към населените райони в покрайнините на София. За успокоение на жителите на Бистрица там са разположени три противопожарни автомобила.
Сутринта започна заседание на Министерски съвет, за да се обсъди евентуално решение за европейска помощ за справянето със стихията от еврокомисаря Кристалина Георгиева, която отговаря за хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

В понеделник стана ясно, че има две версии за стихията на Витоша – умишлен палеж или престъпна небрежност на туристи. Над 350 наброяваше „живата сила”, която се бори в понеделник от 6 ч. сутринта с огъня. Огнеборци, работници от горските стопанства и десетки доброволци най-вече от близките населени места, от офроуд клубове, студенти от НСА от близката хижа „Физкултурник” на курс по туризъм и алпинизъм, се включиха в битката с пожара.
Наред с останалите се включи и лично шефът на националната пожарна и защита на населението главен комисар Николай Николов.

Първа в неделя при пожара пристигна кметът на София Йорданка Фандъкова. Последваха я министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и земеделският министър – шеф и на горите, Мирослав Найденов, по спешна заръка на премиера Бойко Борисов. Кмет и министри категорично и нееднократно подчертаха, че няма опасност за хората в населените места в близост – Бистрица и Железница. Огънят е по-високо в планината, успокоиха от пожарната. Притесненията обаче са пламъците да не се разпространят още нагоре по посока Черни връх и да достигнат до торфените, силно запалими терени на Витоша.

През нощта след началото на пожара в района дежуриха екипи от столичната пожарна и от горските стопанства. Те дойдоха с високопроходими машини – АТВ. Осигурена е гасителна техника, резачки и допълнителни лопати за ръчно гасене. Доброволците са инструктирани за мерките за безопасност. От понеделник сутринта се включиха и два хеликоптера с огнеборци. Още в неделя машините започнаха гасене от въздуха, като се взима вода от Панчаревското езеро. Те хвърлят по над 2 тона вода при всяко прелитане.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !