Партийци от ППДБСС са 8 от 9 членове...

Експертно и открито управление от първия ден обещаваше...

Простреляха премиера на Словакия

Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян и ранен...

Връщат "Феникс"?

отпечатай новината

05.07.2008 09:00 | Видян 2114 пъти

Връщат

Първото химическо изследване на марсианската пръст, направено от "Феникс", не показа никакви следи от градивните елементи на живота. Следващият анализ обаче може да е последен, съобщава БТА.

В една от фурните миналия месец се е появило късо съединение. Инженерите се опасяват, че то може да се поднови при включване на инструмента.

Затова те подхождат най-внимателно към новия опит като възможен последен. "Феникс", който кацна на северния полюс на Марс на 25 май, има осем фурни за еднократна употреба.

Те са предназначени да загреят и анализират състава на марсианската пръст и да търсят признаци за органични съединения, необходими за появата на живот. Първият анализ не показа наличие на лед или органични съединения.

Той беше затруднен от големината на буцата, която не можеше да влезе през отвора на фурната.

Специалистите предизвикаха вибрации, продължили няколко дни, за да я разбият. Възможно е това да е предизвикало късото съединение. Учените искат да направят втория опит следващата седмица.

Дотогава те ще продължат тестовете на земята с надежда да успеят бързо да приберат пробата във фурната, преди да се изпари евентуалният лед в нея.

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !