Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Пепел се сипе над Бистрица, гори жива гора

отпечатай новината

04.07.2012 09:15 | Видян 1793 пъти

Пепел се сипе над Бистрица, гори жива гора

Пепел се сипе над Бистрица – вече гори жива гора, освен изсъхналите дървета, повалени от ветровал в резервата „Бистришко бранище“. Това разказват жители на най-близкото до пожара село в подножието на Витоша.

Още доброволци свикват днес. Огънят, който не стихна цяла нощ, е засегнал близо 150 декара гора в биорезервата.

От вчера по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова в района е изпратена превантивно мобилна лаборатория за отчитане на замърсеността на въздуха, разположена в района на Бистрица в 18.30 ч снощи. За два часа тази сутрин е отчетено повишаване на неметанови въглеводороди. Регистриран е и пик, който отчел двойно завишение в сравнение с миналите периоди, разказа пред бТВ експертът Христо Ангелов. Той обаче успокои, че това е нещо нормално. Мобилната лаборатория проверява нивата на озона, серен оксид, сероводород, амоняк, метан, фини прахови частици и летливи органични съединения.

Според жители обаче през последното денонощие димът от пожара е слязъл в Бистрица.

Стационарната лаборатория на Копитото пък отчита повишаване на нормите на твърди частици.

Пожарът бушува в непроходим терен, затова задачата на спасителните екипи е изключително трудна. Три хеликоптера продължат от ранни зори да атакуват пламъците от въздуха. Продължават да се изграждат защитни просеки, за да се ограничи разпространението на огъня до билото на планината, където има млада гора и торф.

Дори пожарът да бъде потушен, огнището ще продължи да тлее поне още няколко дни, припомнят пожарникарите. Главен комисар Николай Николов изказа в ефира на БНТ своите благодарности към всички, които са се включили в потушаването на огнената стихия. Той отново припомни, че е теренът е изключително труден и заяви, че всички пожарникари се възхищават на хората, които са се включили в гасенето на пожара на Витоша.

Главен инспектор Тодор Бързилов, началник на Националния оперативен център „Пожарна безопасност и защита на населението” заяви: Цяла нощ се работи по фронта от пожарникари и горски работници. В момента се извеждат допълнителни сили и средства за подмяна на участващите през нощта. Включиха се нови сили от Министерство на отбраната, дойде втори модул от София.

110 доброволци, 3 хеликоптера и 12 пожарни се включват засега днес в гасенето на стихията, продължаваща четвърти ден.

Близо 100 пожарникари и горски служители дежуриха през нощта в планината. Има значителен напредък в усилията да се ограничи огъня над Бистрица, съобщиха от МВР.

Човешка намеса причината за пожара

Причината за възникването на пламъците без съмнение е човешка намеса. По всяка вероятност става въпрос или за бракониер, който е решил да запали цигара, или за някакво съвсем целенасочено палене. Това обяви по bTV природозащитникът Тома Белев, който е бивш директор на Природен парк „Витоша“.

Според Белев версията за случайно възпламеняване на изсъхнала растителна маса не е издържана. „Това е възможно в края на септември, когато всичко е сухо. Освен това изсъхването на растения и дървета е естествен процес. Около 80 000 дка гори изгарят годишно в България“, посочи той.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !