Партийци от ППДБСС са 8 от 9 членове...

Експертно и открито управление от първия ден обещаваше...

Простреляха премиера на Словакия

Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян и ранен...

Тайните на ултра богатите. Бивш затворник е най-богатият в Русия

отпечатай новината

25.12.2012 10:00 | Видян 2964 пъти

Тайните на ултра богатите. Бивш затворник е най-богатият в Русия

Богатството на нацията стана една от темите на обсъждане на последното парламентарно заседание. Всички спестявания на българския народ се равняват на парите на един само руски гражданин. Това е най-богатият олигарх Алишер Усманов. Животът му е низ от върхове и спадове, каквито малцина биха успели да преодолеят.

Най-богатият руски предприемач е съсобственикът на "Металоинвест" Алишер Усманов, чието състояние се оценява на 20,1 милиарда долара, сочи класацията на най-богатите хора на планетата на "Блумбърг". Освен своята фирма, той притежава 5,5 процента от акциите на Фейсбук (Facebook), има пакет и в конкурентната социална мрежа Туитър. Само за последните две години тези ценни книги качиха стойността си 7 пъти и Усманов успя да скочи от №5 до №1 по богатство в Русия.

Милиардерът бе признат за най-богатия човек в Русия и в алтернативната класация на сп. "Форбс" за 2012 година. Вярно, тя го оценява на някакви си 2 милиарда по-малко.

Усманов е и световно име, след като стана собственик на легендарния английски футболен клуб "Арсенал". Другите му холбита са свързани с фехтовката, чиято руска и световна федерация достойно оглавява. Спортът е крепител на неговото семейство.

5 години по-възрастната му съпруга Ирина Винер е треньор на националния отбор по художествена гимнастика на Русия – създателка на олимпийските шампионки Кабаева и Канаева, първата от които след излизането си от активна дейност стана депутатка.
Страст на Усманов са и медиите. Той е притежател на групата около най-престижния делови вестник в Русия "Коммерсант" и на още няколко известни средства за осведомяване. Най-интересната от фирмите му носи названието Alibaba Group Holding Ltd.

Кой е този загадъчен човек с уклон към Ориента? Ами рожба на Средна Азия. Усманов е роден в Узбекистан – тази люпилня на олигарси, защото именно там се появява на бял свят и друг познат милиардер Михаил Чорни.

Алишер е син на заместник-главния прокурор на съюзната република. Следва пътя на типичен син на високата съветска номенклатура и постъпва в своеобразната Магнаурска школа за децата на соцелита – Държавния институт за международни отношения в Москва. Но съдбата не му отрежда ролята на дипломат.

Когато е на 27, през олимпийската 1980 г., младият Алишер е осъден на осем години затвор за измама, отвличане и шантаж, четем в премиерната книга "Газпром" на добре познатия у нас немски писател Юрген Рот. Въпреки че е син на големец, той излежава 6 от 8-те години затвор в наказателна колония. Освободен е предсрочно, разказа Рот.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !