12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Орлин Павлов, Графа, Калин Вельов и други търсят правата си

отпечатай новината

03.04.2013 16:15 | Видян 2634 пъти

Орлин Павлов, Графа, Калин Вельов и други търсят правата си

Сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор събра известни български творци, за да представи плановете и новото ръководство на Сдружението - Иван Димитров, изпълнителен директор и Ясен Козев, председател на Управителния съвет. На срещата присъстваха Орлин Павлов , Графа, Васил Гюров, Стоян Михалев, Хайгашод Агасян, Калин Вельов, Гери Турийска и други като представители на носители на авторски правата, а на въпроси отговаряха също така заместник-председателят на УС Кирил Маричков, както и членът на УС – проф. Георги Костов.

"Музикаутор заведе съдебен иск срещу bTV Media Group, които не са заплащали адекватни суми за авторски права от 2009 година насам. Също така, ще предприемем съдебна процедура и срещу кината Арена, тъй като веригата все още няма договор с нас", обяви Иван Димитров. "Започваме и кампания в защита на авторските права по време на предизборните концерти, тъй като има партии, които не заплащат при ползването на музика", допълни Ясен Козев.

Събитието беше провокирано от ключови решения, взети на Общото събрание на Музикаутор, проведено на 23 март. Тогава са били обсъдени редица точки, сред които неплащането на възнагражденията, полагащи се на авторите и изпълнителите, както и мерките, планирани от новото ръководство за повишаване на събираемостта. Сдружението заяви готовност за прозрачност и по-добра отчетност през предстоящите години. Иван Димитров обясни, че в екипа на дружеството има много промени – нови лица, нов софтуер и вътрешно преструктуриране.

На Общото събрание на сдружението е взето единодушно решение за внасяне на предложение за закон, който задължава държавните медии да излъчват по равно българска и чуждестранна музика. "За сравнение този процент в момента е 80/20 в полза на чуждата музика", обясни проф. Костов. Той определи решението като „революционно“ за българската музика.

Музикаутор е сдружение за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели. Сдружението е учредено е през 1992 г. от 104 български композитори и автори в град София. Към днешна дата членовете на Музикаутор надхвърлят 2 500 творци. Музикаутор представлява и бива представляван от 60 чуждестранни авторски дружества. На база на тези договори Музикаутор представлява авторите от близо 100 страни в света.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !