Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Руши Видинлиев върти частно ДС в "Цветът на хамалеона"

отпечатай новината

05.04.2013 17:15 | Видян 1919 пъти

Руши Видинлиев върти частно ДС в

Българското кино продължава напред и то с пълна сила. Най-големият ни оператор Емил Христов влезе със своя режисьорски дебют в топ 10 на най-добрите европейски режисьори със своя филм "Цветът на хамелеона". Зрителите се убедиха, че филмът наистина става за гледане . И то слабо казано. Премиерата на лентата, издържана в забавен ретро стил, събра аплодисментите на всички иначе разединени и воюващи помежду си артисти, научи vsekiden.

"Цветът на хамелеона" ще бъде посрещнат от зрителите с много предварителни очаквания и има няколко причини за това. Първо - филмът е създаден по творбата на Владимир Тодоров "Цинкограф", същият е и автор на "Дзифт" - превърнал се в събитие в родното кино, след което периодите за киноманите и кинокритиците в България се разделиха на "преди" и "след" "Дзифт".

На фестивала "Златна роза" във Варна в края на миналата година "Цветът на хамелеона" получи приза за най-добър филм. Списание "Варайети" пък само преди дни обяви Христов за един от десетте най-обещаващи европейски режисьори. Това нещо не се беше случвало от 12 години. "Цветът на хамелеона" ще бъде показан и на фестивала в Карлови Вари, съобщават inews.

Действието в "Цветът на хамелеона" може би се развива в България, а може би - не. Агентите на ДС, вербовчиците и прийомите, които използват, са представени с целия комичен абсурд на соц системата. Екипът зад филма си играе с авторитети, с типажи, подхожда саркастично към всички клишета, които неизменно се пораждат в политическия живот. Макар и на пръв поглед филмът да се занимава с темата за комунистическото ни минало и с вечно актуалните агенти на Държавна сигурност, той по-скоро използва отправните точки на една такава тема и самоуверено се забавлява чрез абсурда, алогичното и естествената човешка наивност.

Батко Стаменов (Руши Видинлиев) е сирак, осиновен от леля си, която по-късно признава, че е истинската му майка. Но когато тя умира, Батко разбира от лекар, че е била девствена, и осъзнава, че да си лъжец, е семейна черта. Тогава агент от тайната полиция го вербува за шпионин и Батко откликва с ентусиазъм. Маниакалният конспиратор създава свое частно ДС със собствена агентура и документация. Първата му задача е да проникне в тайния клуб "Нова мисъл". В него се събират студенти, за да обсъждат псевдофилософския роман "Цинкограф". Книгата е за обаятелен луд, който посвещава дните си на работа в Кралската цинкография, а нощите - на разработването на мащабна и напълно нереална мрежа от шпиони и саботьори, чиято мощ разклаща устоите на реално съществуващата тайна полиция. От докладите на "агентите" си Батко съставя лична картотека с класифицирана информация, която възнамерява да използва срещу тези, които са го отстранили от длъжност.

За младите зрители "Цветът на хамелеона" би бил интересен като забавление с крайно необичайна гледна точка към непознатото за тях минало, а за онези, които помнят света преди срутването на Берлинската стена, ще достави удоволствие, защото жестоко се подиграва с имитативната дейност на някогашните пишман агенти и шпиони.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !