30 полицайки имали любовни афери с...

В Швеция избухна голям скандал около десетки служителки...

Смях: Мечешка тройка

Смях: Мечешка тройка Опасно за живота, но такива...

15 стаи, пълни с пари, и милиарди долари за МММ

отпечатай новината

30.04.2013 18:00 | Видян 4431 пъти | Гласували 2

15 стаи, пълни с пари, и милиарди долари за МММ

1989 г. е годината на падането на Желязната завеса и Берлинската стена и на старта на първоначалното НАТРУПВАНЕ на капитала в бившите соцстрани. Точно тогава в Ленинградския районен съвет на Москва е регистрирана и първата руска пирамида МММ. Тя обаче не се обявява за финансова структура, а за търговец на компютри. Три години по-късно тя е истински колос, пише Супер 19'.

20 октомври 1992 г. е официалният рожден ден на колоса, който промени завинаги живота на Русия, на България и на милиони хора в тези държави.  В началото на 1993 година тя пуска първите си акции. Общо са отпечатани 991 хиляди ценни книжа. Всяка е със стойност 1000 рубли. Така на практика

Капиталът е близо 1 милиард!!! Нечувана за времето сума, която представлява повече от 1% от целия брутен вътрешен продукт на огромната държава – най-голямата страна в света в онези тъмни мафиотски години.

Интересът също е нечуван. Пенсионери, работещи, новите руснаци – първите забогатели след реформите, купуват като луди от хартийките. Цената им непрекъснато расте.

Първите, влезли в схемата печелят милиони. Въпреки високите лихвени проценти в банките, МММ осигурява пъти по-тлъсти печалби. Никой не се съмнява дори за миг в непоклатимостта на колоса. Неговите бюра са навсякъде – през 1994 г. дори и в най-малките градчета на необятната страна. Рекламите не слизат от телевизорите и рекламните пана – билбордовете по булевардите. Нагъл, но верен е и слогънът на компанията: Нас ни познават всички.

Започва да се прочува и странният очилатко, измислил цялата схема, която изглежда съвършена. Името му е Сергей Мавроди. Сериозен човек, някак вдъхва доверие на нацията, която без всякакъв опит в инвестициите и хазарта, му възлага всичките си надежди.

Мавроди започва да печата конкурентна на рублата валута. Нарича книжата „билети”, което в превод от руски на български е „бакнтони”. Мечтата му е да измести националната парична единица и да стане тотален финансов господар – самодържец на държавата. Новият руски император. С корона от милиарди.Той си купува и от огромните лимузини на генералните секретари на ЦК на КПСС – последните владетели, които руснаците са имали и помнят.

Освен нагъл, ходът му е гениален. Един билет е една рубла. И ако някой иска да получи пари срещу акциите, които някога е купил от МММ за истински пари, и които многократно са покачили стойността си за 2-3 години, вместо истинските пари получава мавродиевки – билетите на МММ. Те реално нямат друго покритие и струват само хартията, на която са отпечатани – някакви си копейки. Така Мавроди е прибрал рублите, а ги обменя за копейки. Истинска печалба и то в десетки, стотици пъти – хиляди, десетки хиляди проценти. Хората обаче са спокойни. „Билетите” на МММ неслучайно напомнят визуално старите съветски рубли и нямат общо с новите, които ударно се обезценяват в онези бурни години.  

За да не бъде ударен от закона, Мавроди измисля хитър ход – при вземането на билетите, вложителите му подписват декларация за дарение на своите истински рубли, а „червените долари”, както ги нарича фараонът на финансовата пирамида, пък формално са получавани от хората като подарък.
За да знаят хората колко струват новите МММ-пари всеки ден, Мавроди публикува под формата на реклама техните курсове в медиите.

Цените на билетите скачат 127 пъти за половин година и изплашват здраво правителството. То кани Мавроди първо на приятелски разговор. Политиците смятат, че могат да използват появилия се от нищото финансов играч за свои цели. Той шашка министрите. Държи се с тях като с рая и им обяснява, че скоро той ще им нарежда какво да правят, защото тяхната рубла, която се изяжда от инфлацията, е много по-незначима от неговата мавродиевка – новата банкнота на Русия.Най-страшното е във факта, че политиците са наясно – тук шега няма. Данните на контраразузнаването сочат, че измислените хартийки се използват от 10 до 15 милиона руснаци.

Агентите, внедрени в дружеството МММ вече са разказали невероятни неща. Например. Трезорът на дружеството не е едно помещение. Става въпрос за 15 стаи. Буквално пълни до тавана с пари. Като умен човек, Мавроди спешно сменя всяка рубла, която е влязла в касите на МММ за твърда валута. Предпочита долари. Изземването на рублите от обръщение, което осъществява, допълнително пречи на правителството и надува инфлацията, което пък създава политическа нестабилност, плод на която са двата опита за преврат през 1991 г. и 1993 г., които проливат и кръв в Москва.

Фараонът прави по 50 милиона долара на ден. Всеки може да сметне колко пари са това, след като се въртят в продължение на три години, а поне в една от тях са в такива размери всеки работен ден. Значи само през 1993-94 година Мавроди е иззел от милиони хора поне 2 милиарда долара. Сума, която в днешни пари е поне двойно по-огромна.

Премиерът Черномирдин – основателят на мастодонта Газпром и идеолог на руската газова дипломация, решава да даде думата на силоваците в кабинета си. Той е наясно, че така МММ повече не може да продължава, защото ще подрони устоите на държавата.

Босът усеща това и гледа към Америка, където според него няма законодателна пречка да извършва дейността си. Мавроди, комплексираният умник с очилцата, мечтае вече за световна доминация. Дори купува суперкомпютър за целта.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !