Какво е патриотизмът, ако не любов...

Какво е патриотизмът, ако не любов към храната, която...

Актьорът и фокусник Ненчо Илчев тази...

На 11 май (събота) от 17:00 ч. по bTV в студиото на...

Мадофф и пирамидата му загробиха 50 млрд.долара

отпечатай новината

07.05.2013 14:15 | Видян 2073 пъти

Мадофф и пирамидата му загробиха 50 млрд.долара

"Да не забравяме, че офисът на фараона на последната американска пирамида Бърни Мадофф беше наричан Северният полюс. Защото там валеше много, ала вместо сняг се сипеше кокаин", писа миналата седмица Супер 19', цитирайки влиятелния британски вестник Гардиън. Едно отлично начало, за да разкажем вълнуваща история.

Бърнард Мадофф, наричан от всички на Уолстрийт приятелски Бърни, е създател на най-голямата финансова пирамида в света, която се сгромолясва през ноември-декември 2008 г. в САЩ. Това действа на Ню Йорк не по-слабо от терористичните атаки на 11 септемри 2001 г. Ако самолетът – бомба на арабите взривява сградите на Световния търговски център, пирамидата на Мадофф слага кръст на основите на доверието във финансиситите. На всичко отгоре, разпадът на структурата му се случва в разгара на т.нар. световна финансова криза. От финансовата пирамида за завлачени многобройни нейни клиенти, като общата сума с която те са измамени възлиза по предварителни оценки на близо 50 млрд. долара.

Дългата история на скитника евреин, родом от негърския квартал Куинс на Ню Йорк като много други потомци на бегълци – ционисти от царска Русия, започва, когато хитрягата е само на 22 години. Младият тогава бъдещ "фараон" инвестира 5000 долара.

Сумата не е малка за онова далечно време – все пак говорим за 1960 г. Амбициозният господинчо влага парите в  инвестиционна компания. Тогава тя е истински хит. Интересът е голям, понеже до онзи момент никой не е правил пари от пари. Дотогава се смята, че парите са нещо реално и представляват реално покритие. Нищо подобно, казва Бърни. И някак си като истински алхимик успява да произвежда пари от други пари.

За десетина години печели не само клиенти, но и доверие. Името му започва да се чува на Уолстрийт и 30 години по-късно вече е инвестиционен банкер. В началото на 90-те създава и управлява NASDAQ – модерния индекс на борсата. Той е нещо  като Майкъл Дъглас от филма Уолстрийт и името му се смята за неговото най-голямо богатство. Причината е, че е смятан за финансов гений и уважаван бизнесмен. За мнозина идва като гръм от ясно небе, когато на 11 декември 2008 г. Мадофф е арестуван. Той е обвинен в организиране на измамна схема. Осъществява я чрез фирмата си за финансови услуги Bernard L. Madoff Investment Securities. Това е същата онази стара компания – първата, която е основал още в далечната 1960 г.

На следващия ден Федерален съд в Манхатън замразява активите на компанията на Мадофф, като ѝ назначава синдик с цел да предпази доколкото е възможно инвеститорите в измамната схема. Истината излиза наяве, когато високопоставени служители в компанията съобщават пред прокуратурата за неговото самопризнание, че "всичко е било една голяма лъжа" и че "новата гигантска схема на Понци" е реализирала "загуби" в размер на 50 млрд. долара. Това е доста литуратурен изказ за труса или торнадото, което предизвикват думите му не само на Уолстрийт, но и в цяла Америка. С една фраза господинът решава живота на милиони хора, повярвали в неговот уважавано име и близо 50-годишния му опит на борсата и във финансовите кръгове. Те са шокирани, не могат и не искат да повярват на каква измама са станали жертва. И то съвършено доброволно. Заради пустата и толкова присъща на човека алчност. За каква схема иде реч ли?

При "схемата Понци" (както американците наричат пирамидалните финансови схеми)  "инвестиционният мениджър", т.е. "инвестиционната компания" на Мадофф акумулира средства, като обещава много висок дивидент, без да инвестира в каквито и да било активи. С други думи казано – това, което обяснихме – вярата, че прите от само себе си могат да произвеждат други и то повече пари.

На първите "инвеститори" се изплаща "дивидент" с постъпленията от новите участници в схемата и се разчита на непрекъснат приток на инвеститори. Схемата в САЩ е наречена на името на Карло (Чарлз) Понци - бащата на пирамидите.

Господинът, който като всички големи мафиоти е от италиански произход,  е "ътпионера" в разработването ѝ след емигрирането си от Ботуша  в САЩ в началото на XX век.

След рухването на финансовата пирамида на Мадофф, инвеститори от цял свят се впускат да пресмятат загубите си. Сред "ужилените" се оказват големи европейски и азиатски банки, както и известни частни лица.

Сред жертвите са най-голямата италианска и българска банка Уникредито (101 млн. долара) и японската Номура (303 млн.), френският финансов гигантБНП Париба с 464 млн. долара и т.н. Белгийската банка Дексия съобщава, че нейни частни клиенти са инвестирали във фирмите на Мадофф 107 млн. долара. Сред пострадалите се оказват и много благотворителни фондации, еврейски организации, както и знаменитости като милиардера режисьор Стивън Спилбърг, апропо – и той хитър евреин. Него, както се казва "бълха го ухапала", но какво да кажем за обикновените вложители.

До преди избухването на аферата Мадофф минава за филантроп. Заедно с жена си, той основава семейната фондация, която "дарява" милиони долари на театри, музеи, образователни институции и еврейски благотворителни организации. Той е касиер на Борда на настоятелите на бизнес училище, на еврейския университет Йешива и университета Хофстра.

Прави значителни дарения за кампании на Демократическата партия на президента Обама. Даже обръгналите на всичко светски хора не могат да появрват. Мадофф и пред тях е минавал за Стари пари. Все пак притежава къщи и апартаменти на най-скъпите места на света – Манхатън и Плам Бийч в САЩ, френската Ривиера и швейцарските Алпи. Кръжи по Бахамите с огромната си яхта.

На 29 юни 2009 г. Бърнард Мейдоф получава от федералния съдия Дени Чин присъда от 150 год. лишаване от свобода за финансова измама, пише още Супер 19'.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !