12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Признаха културната значимост на "Криминале"

отпечатай новината

19.12.2013 14:10 | Видян 2542 пъти

Признаха културната значимост на

"Мери Попинз" (Mary Poppins)от 1964 година на Робърт Стивънсън с Джули Андрюс и Дик Ван Дайк в главните роли и "Криминале" (Pulp Fiction) от 1994 година на Куентин Тарантино ще бъдат съхранявани в Библиотеката на Конгреса на САЩ като част от Националния филмов регистър, съобщи Асошиейтед прес.

Пълният списък с новите 25 филма, които през 2013 година са включени в Националния филмов регистър на САЩ, може да се види на сайта на Библиотеката на Конгреса.

Всяка година тя избира ленти от различни жанрове, които да станат част от културното наследство на Америка.

В списъка са намерили място още "Роджър и аз" от 1989 г. на Майкъл Мур, "Кой се страхува от Вирджиния Улф" от 1966 г. на Майк Никълс с Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън в главните роли, "Нюрнбергският процес" от 1961 година на Стенли Крамър с Джуди Гарланд и Спенсър Трейси и "Великолепната седморка" от 1960 г. на Джон Стърджис с Юл Бринър, Стив Маккуин, Чарлз Бронсън и др.

През 2013 г. в списъка са добавени и няколко ленти от ерата на нямото кино. Сред тях са например A Virtuous Vamp ("Добродетелната съблазнителка") от 1919 г. и Daughter of Dawn ("Дъщеря на изгрева") от 1920 година, в който участват само индианци.

Националният филмов регистър на САЩ е основан през 1989 г. В него се вписват важни от културна, исторически или естетическа гледна точка филми, заснети в САЩ от 1912 година насам.

Списъкът всяка година се попълва с 25 ленти. През 2013 година общият брой на културно значимите творби стана 625, пише vesti.bg

Снимка: Facebook

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !