Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Как празничната трапеза става здравословна

отпечатай новината

25.12.2013 09:00 | Видян 858 пъти

Как празничната трапеза става здравословна

Празничната трапеза с тежки ястия и алкохол не е толкова вредна за здравето, ако всичко се опитва бавно и не се прекалява, съветват френски диетолози. "Организмът може да се справи идеално с някакво излишество без да складира" - подчерта диетологът д-р Арно Кокол от парижката болница "Питие-Салпетриер".

Мнението му споделя и Солвейг Дариго: "Излишното се елиминира естествено, при условие, че не се консумира често през празничния период и се взимат някои предпазни мерки". Добре е следобед човек да хапне един-два плода, млечен продукт или малък сандвич, за да не се нахвърли по-късно на храната.

Преди празниците не е добре също да се пази диета, защото организмът след това е склонен да компенсира. Човек трябва да яде бавно, да си дава сметка непрекъснато какво слага в устата си, да дъвче добре, за да се освободят всички аромати. Д-р Дариго мисли, че е по-важно "човек да празнува, а не да се тъпче".

Варианти

Възможно е човек да избере едно тежко ястие, а всичко останало да е по-здравословно. Другият вариант е да се наслади на всичко, но в малки количества, а и без сосове.

Важно е също продуктите да са качествени, а домашната кухня е препоръчителна. Диетолозите напомнят, че алкохолът и мазнините не са добра компания. Съчетаването им затруднява много храносмилането.

За да се възстанови човек по-добре, е важно хидратирането - с вода, билкови чайове, растителни бульони, плодове и зеленчуци. Полезна е и разходката.

Източник: dir.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !