Хотелът, който плаща на гостите, ако...

В Сингапур вали средно 171 дни в годината. Въпреки това,...

Кимбо от улицата до UFC: Историята на...

Тази седмица сме решили да разгледаме историята на една...

Феникс засне марсианска буря

отпечатай новината

16.09.2008 10:21 | Видян 2097 пъти

Феникс засне марсианска буря

Космическият апарат на НАСА "Феникс", който се намира на планетата Марс, е заснел там няколко прашни бури, се съобщава на сайта на мисията. Общо са били получени 29 снимки, от които специалистите са монтирали кратък видеофилм, съобщава БТА. 

Апаратът е заснел най-малко 6 различни бури, хоризонталният размер на които се е променял от 2 до 5 метра. Според учените те не могат да повредят "Феникс", тъй като конструкцията е разчетена с оглед на аеродинамичните натоварвания при въздействие на подобни бури.

Основният фактор, водещ до възникването на прашни бури, е разликата между дневните и нощни температури.

През деня атмосферата на Марс се затопля до минус 30 градуса по Целзий, а нощем спада до минус 90 градуса. През последните дни "Феникс" е измервал и налягането на въздуха. Учените отбелязват, че то рязко пада при прашни бури. Преди "Феникс" прашни бури на Марс успя да заснеме и марсоходът "Спирит".

Космическият апарат "Феникс" на НАСА прекара близо 100 дни на Марс и е готов да продължи изследванията, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира американски учени.

Мисията на "Феникс" първоначално бе планирана точно за три месеца, но през юли НАСА реши да я продължи с 5 седмици - до 30 септември. Роботът-изследовател кацна на повърхността на Червената планета на 25 май.

""Феникс" е в отлично състояние и прогнозите за количеството слънчева енергия са благоприятни, така че решихме да продължим мисията му в един от най-интересните райони на Марс", заяви представителят на НАСА Майкъл Майер.

Ръководителят на научната мисия на апарата Бари Голдстийн от Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена (Калифорния) подчерта, че специалистите са доволни от успешната и плодотворна работа на "Феникс" на Марс.

Апаратът вече предаде на Земята голямо количество научна информация. По-специално той откри вода на планетата. Химическият анализ на проби от марсианската почва показа, че тя съдържа елементите, необходими за възникване и поддържане на живот.

Оказа се, че почвата е по-малко кисела, отколкото предполагаха учените. Изследователите още не могат със 100% сигурност да твърдят, че на Марс по-рано е имало или че сега съществува живот. Необходими са още много изследвания.

Наличието на вода на Марс, включително и под формата на лед обаче, е един от ключовите фактори, когато се обсъждат вероятностите за живот на Червената планета, макар и на нивото на най-простите микроорганизми.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !