Стефка Костадинова с ново престижно...

„Жената с голямо като рекорда й сърце и една от...

Полицейското семейство в Един за друг...

Едни от най-противоречивите участници в петия сезон на...

Томи Лий Джоунс окраде Бялото слънце на пустинята

отпечатай новината

18.05.2014 13:58 | Видян 2827 пъти | Гласували 1

Томи Лий Джоунс окраде Бялото слънце на пустинята

Френската преса предварително обяви един от малкото холивудски гости на фестивала в Кан като фаворит за спечелване на Гранд при. След премиерите на няколко от заглавията в конкурсната програма обаче британското предложение Господин Търнър, за което вече писахме, се очертава като достоен претендент. Странно, но британските критици тук останаха най-малко възхитени от творбата. Френските им колеги междувременно се прехласнаха пред филма от Мавритания с екзотичното име Тимбукту. Имперският комплекс на бившите колонизатори  на тези земи явно продължава да работи, тъй като филмът просто не става за гледане. Доста критици, ако се съди по анкетите на местното списание Гала и на американското Скрийн са харесали и турския Зимен сън, който блести най-вече с някоя и друга позната у нас звезда от сериалите – иначе е клише за прегрешението и прошката, гарнирана обилно от рекламния бюджет на страната с чудни гледки от Кападокия – едно истинско каменно чудо, на което комшиите разчитат, за да разнообразят туристическия си продукт, който включва предимно море и Истанбул.  

По-големият проблем на Томи Лий, свързан с неговия втори филм  като режисьор и н-ти като актьор, е краденият сюжет. Филмът му разказва за това как един строг, но справедлив, смел, че и суров мъж трябва да преведе група жени през голяма и пуста територия. Канските критици едва ли са запознати с великия шедьовър на руското кино Бялото слънце на пустинята, който освен екшън в кънтри стил е и една от най-яките социални критики на соца. Някой ще намери разлика – руският филм е с харем, а американският е с психичноболни жени, ала сходството е очевидно. Вместо млад войник, до главния герой е млада жена, но също с твърд характер. Така стигаме до темата за другите звезди в продукцията. 

Дори участието на велики актриси, носителки на по повече от 1 Оскар като Хилари Суонк и Мерил Стрийп не е оправдание. За момичето за милион долара Томи казва: „Хилари винаги е подготвена за работа, винаги излъчва щастие, всеки ден съвместна работа беше удоволствие”. Джоунс е още по-очарован от Мерил Стрийп. Той заяви: Тя е един от най-големите актьори в цялата история на киното, горд съм, че мога да се нарека неин приятел”. Каквото и да говорим обаче Дивият Изток доста си прилича с Дивия Запад,  както и да изглежда на пръв поглед – и не само в киното. Русия и Щатите са си двете страни на монетата, или на Луната. Както се казва на езика на Пушкин: кому – как.

Томи обаче може да поспори за награда най-добър актьор, ако изпусне Златната палма. Там основен конкурент ще му бъде Гаспар Улиел – изпълнителят на главната роля в Сен Лоран (продукт на новата суперсила – компанията Европа с 450 милиона долара фонд за филми). Както сам определи играта си – той успява да изглежда на екрана плах и раним, без да е женствен – точно като гениалния дизайнер, измислил дамския костюм с панталон, полата – панталон и още куп неща. Гаспар е бил предвиден да играе маестрото във филм за живота му, който искал да прави Гъс Ван Сант.

Въпреки подкрепата на марката, която вече се казва само Сен Лоран – Хеди Слиман – най-креативният създател на мъжка мода в света през последните години, продукцията не се получила. Затова младият талант бил супер щастлив да го покани Бертран Бонели. Още повече, в образа на Пиер Берже – спътникът на Сен Лоран, играе Жереми Рение, с когото са близки приятели. Другата голяма любов на Ив – мистериозният и екстравагантен Жак дьо Баше, който едва не го убива, но връзката им не секва до смъртта от СПИН на любовника, е поверена на Луи Гарел, който е най-голямата мъжка звезда на съвременното френско кино. Откакто преди десет години се снима в шедьовъра на Бертолучи Мечтатели. „С него бяхме на здравей – здрасти”, но той беше толкова отдаден на терен, че от екрана струи мощно сексуално напрежение между нас”, разказва Улиел.

Руснакът Депардийо показа на плажа от 9 вечерта в събота срещу неделя своя нов филм Добре дошли в Ню Йорк. Известният режисьор Абел Ферара е разказал историята на Доминик Строс Кан – сексуално незадоволимия бивш шеф на МВФ, като „шекспирова трагедия”, както определи жанра големия Жерар. 

Депардийо добави: „Това е драмата на кукловодите и битката за оцеляване на един човек насред истински политически и икономически театър, в който го поставят”.  

В скандалния биографичен филм прекрасната и на тези години Жаклин Бисе прави своето завръщане на големия екран. „Лично Жерар се обади да ме покани да участвам. За мен той е прекрасен актьор – едновременно мъж и дете. А Абел даде и на двама ни свободата да направим ролите си, както разбираме тази невероятна афера, но и тази чисто човешка история, която трябваше да пресъздадем”. И накрая, единствено и само 19 минути от България беше поканен да присъства на представянето на правения и у нас филм Непобедимите 3, който доведе в Кан до една всичките си звезди. БТР-и атакуваха Кроазет, за да доставят на срещата с медиите от цял свят лошите момчета – екшънгероите на нашето време.

В легендарния хотел Карлтън, чиято фасада е цялата опасана с билбордове на всеки от тях, дойдоха Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Мел Гибсън, Харисън Форд, Джейсън Стейтъм, Антонио Бандерас, Уесли Снайпс, Долф Лундгрен, младият им наследник Келан Лъц, който е новият Херкулес, ММА шампионите Ранди Кутюр и Виктор Ортис. С тях е босът на Ню Имидж Ави Лърнър. На компанията й прави чест, че всеки ден в най-престижните издания за шоубизнес рекламира Бояна и снимането на филми в България.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !