И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

На Марс вали сняг?

отпечатай новината

01.10.2008 10:33 | Видян 3435 пъти

На Марс вали сняг?

Космическият апарат "Феникс" откри на Марс два минерала, които по безспорен начин доказват, че в миналото на Червената планета е имало вода в течно състояние, съобщиха световните информационни агенции. Данните бяха изнесени на пресконференция, дадена от учени на Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена (Калифорния), която ръководи мисията на апарата.

На Земята откритите на Марс минерали - калциев карбонат и силикати със слоесто устройство, се образуват при контакт с вода в течно състояние. Учените са установили благодарение на "Феникс", че на Марс има глина, но на този етап не могат да кажат нищо повече за нея.

Освен това "Феникс" е предал на Земята данни за климата на Марс преди настъпването на зимата. Космическият апарат е открил, че на височина от 4 км вали сняг от марсиански облаци. "Не сме виждали нещо подобно на Марс" - каза Джим Уайтуей от Йоркския университет.

Данните са показали, че снегът се изпарява, преди да достигне повърхността на Червената планета. "Сега търсим признаци, че снегът може да достигне повърхността на планетата" - каза Уайтуей.

"Продължаваме да събираме информация и неотклонно се придвижваме към решението на големите, на главните въпроси, които сме си поставили" - каза ръководителят на изследователската мисия "Феникс" Питър Смит, професор от университета на Аризона в Тусон.

Мисията на "Феникс", който кацна на Марс на 25 май тази година, първоначално бе разчетена за 3 месеца. Доброто състояние на космическия апарат обаче позволи на специалистите да я удължат първо с месец, а след това до края на тази година.

Учените не вярват, че "Феникс" ще успее да преживее марсианската зима. Основният проблем е недостигът на слънчева енергия на мястото, където "Феникс" кацна.

Космическият апарат "Феникс" за разлика от марсоходите "Спирит" и "Опортюнити", стои на едно място на Червената планета, а не се движи по повърхността й. Той се задържа за грунта с ръце-манипулатори.

Очаква се, че до края на годината апаратът напълно ще изчерпа запасите си от енергия и ще се изключи. Преди това обаче "Феникс" ще включи бордовия си микрофон и ще предава на Земята звуците на марсианската атмосфера, докато окончателно не замлъкне.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !