И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

Кейт Бланшет - фаворит за Палма и Оскар

отпечатай новината

18.05.2015 07:00 | Видян 3003 пъти

Кейт Бланшет - фаворит за Палма и Оскар

Точно 120 години, след като Братя Люмиер пуснаха киното от вълшебната кутия на Пандора в този ден, миналогодишната носителка на Оскар Кейт Бланшет се очертава като фаворит не само за дамския приз в Кан, но и филмът с нейно участие Карол –за Златната палма.

Ролята ь е и сериозна заявка за следващите академични награди в Холивуд. На обратния полюс е зверски оплютият Матю Маконахи в образа на отчаян съпруг, който отива в прочутата Гора на самоубийците в Япония. Филмът Море от дървета на Гъс Ван Сант ( мрази да го наричат Гус - в превод от английски означава гъсок) е притча за спасяването на давещите се от самите давещи се и за волята за живот. За това как, като помагаме на друг, помагаме на себе си.

Същото прави и главният герой от Синът на Саул, но не намира спасение. По единодушно мнение на критици от цял свят, което ние предварително анонсирахме, филмът е основен претендент за Палмата. Удивително оригинален, той разказва за привилигировани концлагеристи и за неизтребимата човещина. Невероятно кинаджийски направен, филмът на дебютанта Ласло Немеш заслужава голямата награда в Кан, защото в него няма нито едно клише.

Карол, който трябва да направи Кейт Бланшет носителка на пореден Оскар, е снет само за месец, след като 15 години е чакал реализация.
И я е получил само благодарение на Кейт. Литературната основа е на Патриша Хайсмит, само че творбата излиза под псевдоним, защото авторката се притеснява от обществената реакция срещу любовната история между богата дама и по-млада продавачка в универсален магазин. История, която до днес не се харесва в Холивуд и се е наложило да бъдат събрани 15 копродуценти. Получил се е елегантен филм за любовта- като липса, като нужда и като свобода.

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !