Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Майсторът на „Дами канят” и „Вилна зона” е ветеринар

отпечатай новината

14.09.2015 09:00 | Видян 3198 пъти

 Майсторът на „Дами канят” и „Вилна зона” е ветеринар

„Хубав край – хубави хора” – тази велика реплика, която вече 42 години е станала всенароден лаф е от филма „Преброяване на дивите зайци”.

Негов сценарист е Георги Мишев. Същият човек, който слага в устата на Филип Трифонов незабравимите думи „една боза от шест” като негов повод за флирт с невероятната Невена Коканова.

Тази есен роденият през 1935 г. Георги Мишев ще навърши 80 години. Завършил ветеринарен техникум, а после ориентирал се от истинските към политическите животни с диплома на журналист, той в крайна сметка финишира като писател. Ала голямото му дело са няколко филмови сценария.
 
Първият е за късометражния игрален „Ако не иде влак”, вторият е за късометражния, но документален „По улица Раковски”. От трети опит Георги Мишев създава първия си, при това пълнометражен филм като сценарист. „Момчето си отива” се превръща в класика и от 1972 г. не спира да се гледа. Историята на младежа може би има биографични елементи. Едва ли има някой, който да не си спомня филрта му с Невена Коканова като бозаджийка и вечната молба на влюбения: „Една боза от шест”.

Следващите три години са още по-силни. В тандем с режисьора Едуард Захариев, несправедливо позабравен в наши дни, Георги Мишев прави сценариите на два феноменални филма. Първият е „Проброяване на дивите зайци”, където Ицко Финци изрича култовата реплика „Хубав край – хубави хора”. А следващият проект „Вилна зона” е най-забавната и тъжна ирония на соца и на българската еснафщина, направена 14 години преди режимът да падне от власт.

„Кучета и котки може, а прасета не може, така ли”

Това пък е лафът, който до днес се цитира от правения преди 41 години по сценарий на Георги Мишев не по-малко смешен и болезнен „Селянинът с колелото”. Тя превръща Георги Русев в суперзвезда, засенчила главния герой Георги Георгиев – Гец, а впоследствие и в народен артист, благодарение на образа, който му създава, а той го експлоатира удивително в удивителната комедия „Дами канят”.
 
Там лафовете на Георги Русев са неизброими, а цяла сюжетна линия от реплики на всеки от героите според неговия натюрел е „един мъж трябва...”. Поставянето на мъжката суперзвезда Стефан Данаилов, който като автоинструктор подкарва всички най-известни красавици на българското кино от различни поколения, се получава хит не само на 1980 г., но и до днес е любим филм на милиони. „Ти знаеш ли, че имаш страшни очи” – репликата, с която Ламбо сваля всяка мацка, която пожелае, става общонационална шега. Явно самият „първи партиен и държавен ръководител” при соца – другарят Тодор Живков, също много харесва филма. Защото на следвата 1981 г. на Мишев е присъдена тутлата „Заслужил деятел на културата” – свидетелство за правителствено признание на таланта му.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !