И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

Едит Пиаф израства в бардака на баба арабска бежанка

отпечатай новината

07.10.2015 14:13 | Видян 3831 пъти

Едит Пиаф израства в бардака на баба арабска бежанка

1,42 м. Това не е нисък, не е дребен, то си е направо нищожен ръст. Точно толкова е била висока Едит Пиаф. Като голяма, ако разбирате шегата.

Това са фактите. Иначе около звездата витаят всякакви легенди – повечето, подхранвани от самата нея. Двете с Коко Шанел цял живот си съперничат да измислят истории. И то главно за себе си. И за своето мъгляво минало.

Най-устойчивия мит е, че Едит е родена в преспа под лампа на парижката „Рю дьо Белвил” в нощта на 19 декември 1915 година. Истината е, че си съществуват съвсем реални документи, според които историята е малко по-различна. Да, тя идва на бял свят наистина на 19 декември. Наистина това се случва на улица „Белвил”. Ала в цялата работа няма никаква снежната романтика. Работата си е чиста проза. Бебето проплаква в болницата „Тенон” в 20-и район на френската столица. Адресът на клиниката е на споменатата ул. „Белвил”. Никой вече не помни дали е валял сняг и е имало преспи в онази нощ, тъй като е била преди цяла вечност.

Няма обяснение защо й е дадено точно това име. То е вдъхновено от героинята от Първата световна война – британската медицинска сестра Едит Кавел, освободила френски бойци от немски плен. Най-вероятно това решение не е точно на родителите на бъдещата певица. Ще разберете защо смятаме така, когато ви разкажем за тях.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !