Партийци от ППДБСС са 8 от 9 членове...

Експертно и открито управление от първия ден обещаваше...

Простреляха премиера на Словакия

Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян и ранен...

Гуна Иванова в ЮАР

отпечатай новината

05.12.2008 10:20 | Видян 5145 пъти | Гласували 6

Гуна Иванова в ЮАР

Гуна Иванова се завърна от ЮАР, където бе поканена за участие в първото издание на международния фестивал „Балкан Фест - Кейптаун”.

Инициативата се провежда под патронажа на Н.П. българския посланик в ЮАР – Володя Нейков. Съорганизатор на събитието е българското християнско дружество в Кейптаун под ръководството на Васка Иванова.

Самият фестивал се провежда на 31 октомври и в него взимат участие няколко балкански страни. Всяка от тях се е представя по различен начин, затова фестивалът се отличава с разнообразие в жанрово отношение. Българите винаги са държали на фолклора, затова представянето на страната ни е поверено на Гуна Иванова.

Тя изпълнява три песни от своя богат репертоар: „Месечинко льо”, „Не се бели, Маре” и „Конче си изведох”. Официалната част продължава от 17 до 21ч., след което българският посланик в ЮАР награждава участниците. Гуна Иванова е отличена със статуетка и много бурни аплодисменти. А изпълненията й са оценени по достойнство, тъй като публиката завива кръшни хора около певицата. Тя е поканена да поздрави присъстващите на фестивала с още български песни. Гуна Иванова пее в продължение на два часа под формата на рецитал. „Чувствах се годра, защото нямаше българин, който да не се разплаче, чувайки „Хубава си, моя горо” и „Излел е Дельо Хайдутин”. Радвам се, че успях да бъда част от патриотичното чувство на всеки от тях – и на най-богатите и успели българи там” – споделя фолклорната певица.

След перфектното си представяне на фестивала Гуна Иванова е поканена от българския посланик – Н.П. Володя Нейков да извиси глас на друго важно мероприятие. Посланикът прави прием на всички дипломатически мисии в Претория, където достолепната фолклорна певица отново се представя блестящо. Много добре е приета песента „Излел е Дельо хайдутин”, с която тя завършва своя рецитал. Самата Гуна Иванова заявява: „Тази песен не е моя. Тя е песен на моята земя.”

Третото важно събитие за певицата е поканата, отправена към нея да вземе участие в благотворителен концерт в Йоханесбург с цел построяване на българска църкава.
„Доволна съм най-вече затова, защото участвах в този благотворителен концерт. Надявам се да се да бъдат събрани средства и да бъде построен български християнски храм. Там където има българска общност, там има цяла една България” – развълнувано завършва разказа си Гуна Иванова.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !