12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

50 художници от цял свят по Пътя на коприната

отпечатай новината

02.09.2017 09:01 | Видян 1242 пъти

50 художници от цял свят по Пътя на коприната

Националната галерия – София, и Музеят на графиката в Гуанлан (арт квартал на китайския град Шънджън) представят съвместно международната графична изложба „Един пояс, един път“. Тя се открива на 1 септември, петък, от 18 ч. в Двореца на пл. „Княз Александър І“ и ще може да се види до 15 октомври. Това е един от най-мащабните проекти в съвременната история на Китай. Той придава ново значение на древния Път на коприната във връзките на страната с останалите държави.

Изложбата представя селекция от над 100 творби, създадени в базата Гуанлан през изминалата година от автори от Китай, България, Словения, Унгария, Полша, Сърбия, Русия, Естония, Гърция, Хърватия, Босна и Херцеговина, Тайланд, Египет, Пакистан, Ирак, Индонезия, Индия, Бахрейн, Непал, Бангладеш, Камбоджа, Монголия. От българска страна участват петима автори, пребивавали в Гуанлан: проф. Димо Колибаров от Националната художествена академия, доц. Йохан Йотов – завеждащ катедра „Графика“ в НХА, Тодор Овчаров, Петър Великов и Велико Маринчевски. Всички художници показват по две свои работи.

Експозицията проследява процесите и тенденциите в областта на съвременната графика и разнообразието на графичните техники като литография, офорт, суха игла, акватинта, ситопечат – всяка със своите особености и специфични похвати. С подчертан усет за търсене на нов пластичен изказ и експресивност, авторите доказват неизчерпаемите възможности на това изкуство, в което се преплитат различни теми и сюжети, емоции и състояния.

Печатната графика е квинтесенцията на китайската култура, отличаваща се с уникално развитие и характерен стил. Под инициативата „Печелившо сътрудничество/Един пояс, един път“ творческата графична база в Гуанлан, кани изявени местни художници и автори от страните, разположени по „Пояса и Пътя“, с цел осъществяване на културен обмен. Базата за оригинална печатна графика e място за създаването на графични произведения, отпечатване, излагане, колекциониране, обучение и изследователска дейност.


Източник и снимка: Monitor.bg




автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !