Ново изследване установи, че ежедневната консумация на ягоди може да понижи риска от преддиабет, като подобрява контрола на кръвната захар и намалява възпаленията. Учените открили, че естествените съединения в ягодите – особено антоцианините и полифенолите – повишават чувствителността на организма към инсулина и спомагат за регулиране на нивата на глюкоза след хранене.
Участниците, които редовно консумирали ягоди, показали по-ниска инсулинова резистентност и по-слаби скокове на кръвната захар в сравнение с тези, които не ги консумирали. Антиоксидантите в ягодите също така защитават панкреаса – органа, отговорен за производството на инсулин – от оксидативен стрес, който е ключов фактор за развитието на диабет тип 2.
Освен ползите за кръвната захар, ягодите са богати на фибри, витамин C и калий, които подпомагат здравето на сърцето и метаболизма. Експертите препоръчват включването на една до две порции пресни ягоди дневно като част от балансираното хранене, за да се осигури дългосрочна защита срещу нарушения, свързани с инсулина.
Това откритие предлага прост и вкусен начин за поддържане на добро здраве. Вместо да се разчита на хранителни добавки или строги диети, добавянето на този естествено сладък плод към менюто може да помогне за предотвратяване на преддиабет и да подпомогне по-добрата енергия и храносмилане.
Шепа ягоди на ден може да се окажат най-сладкият път към по-добро здраве.
Кирил Пламенов
19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
 
						Възможно е в домашната ви аптечка да няма ...
 
		бтв Синема 02 ноември 21:00ч.
			Режисьор:  Стивън С. Кампанели
			В ролите:  Олга Куриленко, Джеймс Пюърфой, Морган Фрийман
		
 
    Последният петък на октомври ще започне с по-силни