На пациентите с Паркинсон може да им липсват важни витамини поради промени в чревните им бактерии, сочи ново международно проучване. Изследователи от Япония сравняват проби от изпражнения на хора с Паркинсон със здрави хора от различни държави и откриват, че чревният микробиом на пациентите произвежда по-малко рибофлавин (витамин В2) и биотин (витамин В7).
Тези витамини са жизненоважни за червата, за да генерират късоверижни мастни киселини и полиамини - съединения, които защитават слоя чревна слуз. Когато този слой изтънее, червата стават „пропускливи“, което позволява на токсини като пестициди или домакински химикали да достигнат до нервните клетки в червата. Това увреждане на нервите може да предизвика натрупване на вредните протеини α-синуклеин, които след това се придвижват към мозъка, унищожават невроните, произвеждащи допамин, и предизвикват симптомите на Паркинсон.
По-ранни изследвания показват, че приемът на високи дози рибофлавин в комбинация с промени в хранителния режим, като например намаляване на червеното месо, подобрява двигателната функция при някои пациенти. Авторите на изследването предлагат пациентите с Паркинсон да бъдат изследвани за недостиг на В2 и В7 и при необходимост да бъдат подсилени с добавки, което би могло да бъде проста и целенасочена терапия, наред с поддържането на здравословен чревен микробиом и намаляването на излагането на токсини.
19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
Всеки е свободен да залъгва останалите, ...
бТВ Синема 03 август 21:00ч.
Режисьор: Гела Баблуани
В ролите: Сам Райли Винс Габи Хофман Клара