Днес е Игнажден и е добре да си угаждаме и да правим живота си сладък. Защото е Денят, по който си личи следващата година. Заради това решихме именно на тази дата да ви представим най-новата софийска сладкарница, отворила буквално преди дни. Намира се в частта на Графа, където толкова липсва добрата стара и една от първите хубави Лозана, където на малка площ имаше много стил и европейски дух. Още в началото на 90-те, когато София си беше още съвсем соц. А днес в този отрязък на доста свалилата нивото централна улица има много сладкарници, но няма добър стил.
Емили поднася няколко приятни изненади. Първата е, че на евровитрината, намират място вариации на тема национални десерти, а те нито са много, нито някой прави специални усилия на държавно ниво да ги брандира и да ги популяризира навън, пък и навътре. Такава една вариация е белият Гараш. Тази софийска торта, създадена в първата столична сладкарница Панах от майстора Гараш, вдъхновен от виенската Империал и, която няма нищо общо с Русе, както си призна самият вестник, създал фийка за родство с дунавския град, я има и в традиционния вид.

Белият, честно казано, не се различава по-вукс, освен може би да е една нотка по-сладък. Понеже е миньон или петифура, както е изписано на етикета малко ретро, това не е беда. Опитахме и препоръчваме с цялата си отговорност.
Има и няколко вида големи и красиво "завъртени" целувки, които напоследък позабравихме, на фона на френските макарони, които станаха така тренди. Освен традиционната бяла, има и розова. Това е малиновата целувка. Ако не знаете, това е най-манекенският, или ако предпочитате - най-културистичният сладкиш. Само 40 калории. Срещу много пъти повече за шоколада например.
Понеже споменахме, има и макарони във фрески стил, но не са акцент на предаването. На тази база - целувчената, отбелязваме и двата вида торта Павлова - има мини и макси, според потребностите и възможностите, ако използваме марксическата постановка.
Ако не знаете, същото обозначава и звучащата екзотично дума Меренга, която също ще видите като название на етикет, разположен до една от най-красивите външно торти на витрината. Прави впичатление заради разноцветния меланж на краските на крема върху блата.
Другите предложения са нецелувчени - бисквитена с ягоди или друга на тази база, но с Нутела.
Сладкарската традиция на Великата Ханза - общността от пристанища, които днес са столици или възлови градове на северни европейски държави, е претворена в прасковено Кезе, някой би го нарекъл с английското му име Чийзкейск. Ханзата я има и в нейното висше кулинарно творение - фигурките от марципан - не, това не е каквото помним от соца, а онази бадемова паста, която е наистина прекрасна и много търсена около празниците, като традиционен техен спътник в немскоезичните и скандинавските страни.
Съвсем в духа на последните трендове, има и Дубайска торта - интрепретация на тема Дубайски шоколад.
Ако търсите нещо за подарък - шоколадови сърца и всякакви други приумици на сладкарските дизайнери са най-подходящи.
Приятна изненада е и работното време на заведението, лесно побрана и запомняща се във формулата: "от 10 до 10".
Борис Ангелов
19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
бТВ Екшън 21 декември 22:00ч.
Режисьор: Доминик Сена
В ролите: Кейт Бекинсейл Кари Стетко Гейбриъл Махт Робърт Прайс Том Скерит Д-р Джон Фю
Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:
- Какво значи това?
Той:
- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.
Тя:
- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!