Продажбите на натурални сокове в света, не е ясно как е у нас, са се увеличили с 40% за година карантина. Илюзията за полезност кара хората да ги купуват, а те са всъщност реална опасност за здравето. На това сме посветили и нашия днешен лайфхак.
Първо, особено в страните като нашата, те не се правят от истински плодове, а от превозена от далечни страни паста – концентрат като пластелин. За да стане това, преминава през 2 термични обработки, които убиват всичко полезно, което се съдържа в плодовете. Няма ги витамините А, В, С и всички останали плюсове. Обикновено пластелинът се разрежда с над 50, разбирай – 70% вода. Добавят се нишесте и фруктоза. Която в организма бързо се превръща в мазнини. Ударната доза утроява захарта в кръвта. Което произвежда като ефект при редовно пиене инсулинова резистентност и диабет. Това нещо го наричат на професионален жаргон „възстановени сокове”, но всъщност е онова, което по времето на Българския държавен стандарт при соца е определяно като нектар.
Ако пиете от това повече от 350 милилитра на ден, 40% нараства рискът от сърдечни заболявания, а 14% - рискът от преждевременна смърт, показват последните американски изследвания.
19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Концентратът за сокове прилича по скоро на конфитюр, идва дълбоко замаразен, поставен в пластмасови чували в метални варели. На варела е указано колко вода да се добави, за да се получи 100% сок. Концетратът за бистра ябълка прилича на пчелен мед, за домат - на доматено пюре, за праскова и кайсия - на мармалад. За сгъстител не се ползва нишесте, а пектин, който се прави от ябълки. Соковете от праскова, кайсия и банан са нектари с 40-50% съдръжание на плод, при 100% ще са мармалад. Същото важи и за соковете от касис. Детските сокчета са най-редички, но на кутиите е указано плодовото съдържание. Много от фирмите правят плодови напитки с 10-20% съдържание на плод, което е написано някъде на кутията с дребен шрифт. Фруктозата си е плодова захар, но в плодовите напитки се добавя захар или глюкозен сироп, който се прави от царевица.
Благодарим на Урсула фон дер Лайен, че ни ...
бТВ Синема 31 август 21:00ч.
Режисьор: Анхел Мануел Сото
В ролите: Бруна Маркезин Джени Корд Ксоло Маридуеня Blue Beetle
Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.
Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:
- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?
- Ъъъъ, четири.
- Добре. Корен квадратен от 100?
- Ами, десет!
- Отлично. Кой е убил Ботев?
Блондинката замълчава.
- Не знам, - накрая казала тя.
- Добре, помислете и елате утре
Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:
- Взеха ли те на работа?
- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!