Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Отличиха новите 5 български ЕДЕН дестинации за здравен и балнеотуризъм

отпечатай новината

20.12.2019 13:55 | Видян 1651 пъти

Отличиха новите 5 български ЕДЕН дестинации за здравен и балнеотуризъм

На тържествена церемония в София с участието на министъра на туризма Николина Ангелкова бяха наградени 5 нови български ЕДЕН дестинации по проекта на Европейската комисия „Здравен и балнео туризъм GRO/SME/18/C/065 – BulgariaSanusperAquam”. Той е финансиран по Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (2014–2020 г.) COSME и стартира през април 2019 г. Община победител в конкурса стана Костенец с подгласници общините Самоков (дестинация с. Белчин), Баните, Сапарева баня и Ардино.


След създаването на Министерството на туризма в края на 2014 г., още през 2015-а един от първите проекти, по които кандидатствахме пред Европейската комисия, бе именно за ЕДЕН дестинации. Инициативата на комисията отличава по-малко познати места в рамките на ЕС, свързани с различни форми на туризъм. Предишните издания на конкурса бяха свързани с културно-историческото ни наследство. Сега за първи път спечелихме проект за популяризиране на балнео и СПА услугите и всичко това съвпада с основните ни цели за разширяване крилата на сезоните, заяви министър Ангелкова при откриването на церемонията.


Тя изрази задоволство, че общините финалисти участват активно и в 7-те балнео и СПА дестинации, които министерството създаде. Министърът благодари и за ползотворното партньорство с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и на Националната асоциация по СПА и уелнес туризъм, чрез което можем да покажем на практика, че фокусът върху балнео и СПА продуктите е ключов за утвърждаването на България като целогодишна дестинация.


Министърът изтъкна и историческия пробив с подписването на споразумението с германските здравни каси, което дава възможност към българските балнео и СПА центрове да се насочват здравноосигурени граждани на Федералната република за процедури и профилактика.

И през следващите години ще продължим да работим в тази посока с още конкурси за рекламни материали, за да популяризираме потенциала на българските общини. Така те ще могат да надградят постигнатото и да стъпят силно на туристическата карта в създаването на качествен продукт, увери министър Ангелкова, връчвайки плакета на министерството на кмета на Костенец Йордан Ангелов за община победител.

продължи >>

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !