Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

16 деца от сливенското гето свирят със Софийската филхармония в зала България

отпечатай новината

06.01.2020 14:55 | Видян 954 пъти

16 деца от сливенското гето свирят със Софийската филхармония в зала България

“Kaто чуете думата “гето” едва ли първата мисъл в главата ви е свързана с класическа музика. По-скоро се сещате за кражба на ток, малцинства, проблеми, мизерия и куп други стереотипи, които са натрупвани в съзнанието ни през годините. Следващата история е доказателство, че когато търсиш доброто и го обгрижваш то може да роди нещо прекрасно”, казва репортерка на  Nova  за участниците в  проекта “Музиката вместо улицата“. Благодарение на него 16 деца от сливенската махала „Надежда” участваха в концерта на Софийската филхармония.

“Музика вместо улицата” е социален проект, който е финансиран изцяло с частни дарения от Георги Калайджеив – бивш концертмайстор на софийски солисти.

Самият благодетел е родом от гетото “Надежда”. Виртуоз  на цигулката, Георги Калайджиев е  обиколил световните сцени, за да направи една блестяща музикална кариера. И понеже вярва, че човек е или част от проблема или част от решението, той вече десета година финансира музикалното образование на 36 деца.От години живее в германския град Гийзен, където е и преподавател.

„Произходът за мен няма никакво значение. Аз много рано разбрах моя. И тогава на моите родители им се наложи да ми обясняват, че хората се ценят по други качества”, коментира Калайджиев.

Радка Кусева – дългогодишен музикант и приятел на Георги, която живее в Сливен, ръководи проекта.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !