Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Честваме 170 години от рождението на Иван Вазов

отпечатай новината

09.07.2020 11:20 | Видян 1310 пъти

Честваме 170 години от рождението на Иван Вазов

На 9 юли преди 170 години е роден един от най-почитаните български писатели – Иван Вазов. Творчеството му оставя ярка следа в родната литература, заради което още приживе получава прозвището Патриарх на българската литература. И до днес Вазов продължава да бъде един от най-големите и успешни български писатели.

Тържествата по случай празника ще започнат с шествие от Народния театър, чийто патрон е авторът на "Под игото". Актьори от трупата, служители и интелектуалци ще стигнат до къщата на Вазов, а от там до неговия паметник.

Днес ще станат известни и имената на номинираните и носителя на новата награда за духовен принос на името на Иван Вазов.

Годишнината от рождението на писателя стана вдъхновение и за новата постановка на Народния театър - „О, ти, която и да си...“, дело на драматурга Мирела Иванова, режисьора Бойка Велкова, хореографа Мила Искренова. Пиесата представя разказ за интимния живот на Вазов, белязан от жените, които е обичал, в чиито роли влизат актрисите Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Радина Боршош и Ева Тепавичарова.

Юбилеят ще бъде отбелязан от първата ни трупа още с откриването на изложба, посветена на писателя и прожектирането на документалния филм "Театър по време на пандемия" на режисьора Борис Радев. Лентата е продуцирана именно от Народен театър "Иван Вазов".

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !