Топ 10 на най-известните филмови секс...

Филмите за Нимфоманката (2014) Нимфоманката,...

Ето коя микродържава, скрита в...

Коя е най-старата държава в света? В зависимост от това...

Как да познаем просрочената козметика, кои продукти се развалят най-бързо и къде да ги държим?

отпечатай новината

01.07.2021 10:13 | Видян 997 пъти

Как да познаем просрочената козметика, кои продукти се развалят най-бързо и къде да ги държим?

В момента магазините по света и у нас са пълни с просрочена достъпна, по-скъпа и най-скъпа козметика, особено последния тип. Причината е проста: застоя в продажбите след месеците затворени търговски центрове и обекти покрай неколкократните локдауни. Пък и – по отношение особено на декоративната, която у нас е номер 1 заради специалните ефекти и липсата на кой знае каква култура за тези работи – скрити зад маските дамите нямаше закъде толкова да се рисуват. Значителни спадове, съвсем логично, има и при бялата козметика, и при парфюмите. Това важи за реалните, а в още по-голяма степен за виртуалните магазини, където често се чистят застоелите стоки, а и ментетата са поне половината от предлаганите продукти, за което вече сме писали. 

Нямате никаква гаранция, когато си ги купувате, особено на промоция колко точно са стоели в складовете по света и у нас. Най-вероятно сериозните намаления се дължат точно на просрочията.

Първият лайфхак е много важен, защото застоялата козметика може да бъде дори опасна: задължително проверявайте срока на годност, но не онзи, който са напечатали на опаковката – често търговците лъжат и преопаковат.

Потърсете на опаковката шифър – контролният надпис с букви и цифри, който трябва да има всеки оригинален продукт. Това е така нареченият Batch Code. Влизате на съответния сайт за проверка, изписвате го и правите своята проверка за просрочка. Така ще се убедите истинска или фалшива е датата на опаковката.

Втори лайфхак: Какъв е оптималният срок на годност на козметичния продукт? 

3 години след разпечатването.

НО:

6 месеца за червила, пудри и друга декоративна козметика след разпечатването – не гледайте от производството, а от момента на употреба

Трети лайфхак: Къде да държите козметиката си?

НЕ В БАНЯТА – там влажността води до скоростно развитие на бактерии и гъби, които могат да ви навредят, без изобщо да подозирате откъде ви идва атаката.

НЕ В ХЛАДИЛНИКА – качеството се скапва, а за срока на годност няма особено значение

Най-добре е козметиката да се държи в спалнята или навсякъде, където е достатъчно сухо и тъмно.

Четвърти лайфхак: Кой е най-нетрайният продукт? Червилото най-бързо се разваля.

Пети лайфхак: Как да познаем, че козметичният продукт „е тръгнал” или направо „си е отишъл”? На първо място се усеща изменен и неприятен мирис, който свидетелства за повишена киселинност, може да има и визуални изменения в цвета, напукване или други релефни промени, капчици и т.н.

Всичко това е важно да се знае не като някаква преструвка, а поради реалните опасности, които крие за различни наши органи, не просто за кожата, просрочената и развалената козметика.

Важно е също така да се знае, че рисковете при просрочие при големите брандове и продуктите им, закупени в сериозни магазини – особено от международните специализирани вериги, са несравнимо по-малки, отколкото при средните и посредствените марки. Всичко това се дължи на контрола на качеството. „Струва скъпо, защото пести пари”, както казваше бащата на Шер в Лунатици. 

Вече сме писали за фалшивите парфюми, предимно идващи от престижния Дубай, не само от обичайния заподозрян Китай или от съседна Турция. Но ментета на декоративна и бяла козметика са също доста разпространени, а и могат да бъдат доста по-опасни за здравето.

Те са много по-заплашени от скоростно изтичане на срока на годност, понеже марковите продукти се отличават и по повишената защита на опаковките за съдържанието. „Репликите” се развалят по-бързо и по-лесно.

При ментетата се пести от всичко. Освен, че вместо българска роза например, в един подобен продукт се срещат миша отрова, конска пикоч и всякакви подобни гадости. Буквално.

Никой не знае какъв процент от контрабандните козметични продукти се залавят, но според някои източници от световната козметична индустрия – не повече от 1%, особено в страни със слаби служби, каквато е нашата.

За повечето хора, които не са изкушени в дълбочина от брандовете козметика, ментетата са трудно отличими и по опаковка, и по ухание, и по съдържание. Това показва изследване на Университета Астън по темата. В магазина обаче имаме явно оръжие – нашия смартфон, който позволява да проверим по баркода и други шифри т.нар. „козметичен калкулатор” и да контролираме оригинал ли купуваме. Каквито и клетви да получаваме, че китайска козметика е „аналогична на лукса”. Може и така да е, но не може да се мери с корейската, която е световен хит от няколко години.

Иначе, Олга Горюнова, доктор на науките от Университета Плеханов в русия, има ментета, които са по-качествени от оригиналите, в някои от които също има завишени дози талк и слюда, което е доста вредно в декоративната козметика, също така олово, което дори може да бъде опасно, както и споменатата вече миша отрова. Това показват лабораторните изследвания на специалистката.

Предпоследен лайфхак: Как да различим фалшивите кремове? Първо, по мириса на гума. Второ, по по-голямата гъстота. Трето, по по-трудното размазване от оригиналите. Продуктите на големите брандове са по-меки и по-лесни за поставяне.

Финален лайфхак: Кои продукти съдържат най-много токсини? Туша за мигли.

Успокоението при декоративната козметика е в модните трендове за това лято: натуралност и минимум „маска и грим”.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !