Топ 10 на най-известните филмови секс...

Филмите за Нимфоманката (2014) Нимфоманката,...

Ето коя микродържава, скрита в...

Коя е най-старата държава в света? В зависимост от това...

Колко време да държим гъбите за миене, четката за зъби и за коса, ножчето за бръснене и защо стават

отпечатай новината

02.07.2021 09:44 | Видян 1016 пъти

Колко време да държим гъбите за миене, четката за зъби и за коса, ножчето за бръснене и защо стават

54 000 000 000 бактерии на квадратен сантиметър за две седмици, поне 364 вида болестотворни микроорганизми – това откриха немските учени, които представиха актуалните резултати от последно изследване на домашните гъби за миене на съдове. Те са истинска заплаха да развием пневмония или дори менингит, ако не ги сменяме достатъчно често!

Днешните ни лайфхакове са посветени на нещата, които мислим за супер чисти у дома, но които трябва доста активно да „въртим”, ако искаме да бъдем здрави.

Максималният препоръчителен срок за употреба на гъба за миене на съдове е 2 седмици. Досега се смяташе, че може да върши работа, без да стане опасна месец, а за това време уж се натрупваха общо 50 млрд. бактерии върху стандартната пухкава домашна потреба. Е, оказа се, че нещата са доста по-лоши, отколкото очаквахме. Само на квадратен сантиметър имаме 54 млрд. „гадове”.

Сред „обитателите” в порите на гъбата е ешерихия коли, както и много други опасни вредители и за стомаха, и за мозъка, и за всякакви други органи. Освен пневмония и менингит, ако не сменяме редовно гъбата, ни заплашват още гастрит, колит, ентерит...

Важен лайфхак: Миещите препарати НЕ убиват лошите болестотворни микроорганизми, те само улесняват миенето. И танца на гъбата върху чинията или купата.

Гъбите за душ също не са безобидни. Не чакайте да се захабят, а смело ги сменяйте след 2 до максимум 4 седмици! В техните пори остават микроскопични къшчета мъртва кожа, с които се пехранва неизброима армия от микроорганизми. Бактериите и плесените, които не можем да видим, водят до алергии и инфекции.

Не повече от месец и ножчето за бръснене става излишно. Изобщо не е добре да използвате машинки, защото те могат да бъдат още по-натрупващи бактерии. Изобщо не разчитайте да оцените кога ножчето е станало негодно по цвета на ивицата отгоре му, която очаквате да избелее. Много преди това да стане, то вече е събрало прекомерно количество микроби и замърсявания. Стриптококите водят до възпаления.

Машинните четки за зъби, които са скъпи и често на хората им се свиди да ги смянат, също са страшен колектор на бактерии. Не повече от 3 месеца употреба, при която – ако имате нерви – е най-добре да правите дезинфекция на уреда всяка седмица, е оптималният срок. Белите налепи, които виждаме, не са остатъци от паста, а често представляват патогени – зли бактерии. Изобщо, ако козината на четката омекне, веднага я хвърляйте – това пък е вредно за зъбите.

Четките за коса и гребените са най-чисти в сравнение с другите уреди, с които поддържаме красотата си. При тях нямаме натрупване на вредни микроорганизми, но е добре да ги чистим всяка седмица и да се сменят на 6 месеца.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !