Драго Симеонов с признание за...

Тази събота (21 септември) в „Животът по действителен...

Динамичен и напрегнат старт на...

В петък вечер (20 септември) от 20:00 ч. по bTV, на едно...

22 мин. овации за филм на Дел Торо в Кан: Ето кои са най-дълго аплодираните филми

отпечатай новината

29.05.2024 14:36 | Видян 520 пъти

22 мин. овации за филм на Дел Торо в Кан: Ето кои са най-дълго аплодираните филми

Спомняйки си първия път, когато един от неговите филми беше прожектиран на фестивала в Кан, млад режисьор си спомни как продължителността на овациите на публиката сякаш нарастваше с всеки преразказ в медиите. В стаята той изпълни около „шест и половина минути овации, [но] докато се върнах в Лос Анджелис, те бяха нараснали до 20 минути“, каза той. „Казах: „Чакай малко, доволен съм от шест. Никога не съм имал дори двеминутни овации.“

Този режисьор беше Стивън Спилбърг. Филмът беше E.T. Extra Terrestrial, който закри 35-ия фестивал в Кан през 1982 г. Дори тогава те измерваха овациите и спореха за това колко време публиката на фестивала остава на крака, пляскайки. Има дълга традиция тази цифра, за предпочитане завишена, да се използва като маркетингова кукичка при пускането на вашия филм.

„Филмът, който получи 15-минутни овации на филмовия фестивал в Кан!“ извика един билборд реклама за Принудата на Ричард Флайшър (1959).

Правите аплодисменти на световната премиера – кой получава незначителни три до четири минути, кой се разбива на двуцифрено число – се превърна в почти маниакална мания сред посетителите на фестивала или, по-точно, филмовите професии, репортерите и онлайн блогърите, които ги отразяват. Ако отчитането на продължителността на овациите беше ограничено само до няколко изключително дълги трибуни – 22-минутните овации на крака „Лабиринтът на фавна“ на Гийермо дел Торо, получени на фестивала в Кан през 2006 г., или 20-те минути, през които публиката аплодираше премиерата на „Фаренхайт 9/11“ на Майкъл Мур през 2004 г. — сега всяка нашумяла премиера получава своя хронометър с овации.

Процедурата е широко осмивана – дори от бивши главни редактори, които са изиграли огромна роля в популяризирането на практиката навремето – но изправеният часовник O не отива никъде. „Мразя го, защото намалява филма до една точка от данни, но това е много лепкава точка от данни“, казва изпълнителен директор на голям инди дистрибутор в САЩ. „Хората помнят: „Този ​​филм получи 10-минутни овации в Кан.“

Измерването на овациите не е точна наука. Кога започва? Когато изтекат кредитите или когато светнат лампите в къщата? Кога свършва? Насоките за синхронизация на THR са часовникът да се стартира в момента, в който хората скочат на крака, обикновено след светването на светлините в къщата, и да спре, когато повечето хора започнат да сядат или когато на режисьора на филма се даде микрофонът, тъй като тълпата спира да пляска. Налични са и други стандарти. Никой не синхронизира часовниците си, така че очаквайте несъответствия. (С Megalopolis, THR стартира часовника по време на заключителните надписи, защото присъстващите вече бяха на крака и аплодираха. Други чакаха светлините.)

Интелигентен режисьор или звезда може да изкриви крайния брой, като раздуха тълпата, карайки я да остане на крака по-дълго. Ник Кейдж, например, поведе публиката със скандиране на „Сърфист! страдай! Сърфист!“ в петъчната среднощна прожекция на Сърфиста, като ги караше да се радват.

И докато в тази публика има критици и кинофили, големите премиери на червения килим също са пълни с европейски светски личности и наблюдатели на знаменитости, хитри финансисти и служители на компаниите, създали филма, който гледате. Много от тези хора не аплодират художествените достойнства на филма, те ръкопляскат на артистите в стаята или дори на самото събитие. Филми с големи, звездни актьорски състави получават по-дълги овации. Така и тези с легендарни режисьори. Дългото О за Мегалополис говори по-малко за това, което публиката в Кан наистина мисли за филма, а повече за желанието им да отдадат почит на Франсис Форд Копола и неговото кинематографично наследство.

„Когато хората се изправят за овации в края, те отчасти изразяват това как са били накарани да се почувстват от филма, но те също така изправят своето вълнение за участващите хора“, Дейвид Кайганич, сценарист и продуцент на филма на режисьора Лука Гуаданино Bones and All, каза пред THR след дебюта на този филм на фестивала във Венеция през 2022 г. „За мен това е повече за хората, отколкото за филма.“

Най-дългите овации в историята остават 22-минутните за Лабиринтът на фавна през 2006-а. На 12-то и 13-то място с по 12 минути бурно ръкопляскане са филмите Елвис (2022) на Баз Лурман и Гадни копилета (2009) на Куентин Тарантино. На последно място със само 10 минути аплаус остава белгийският филм Близо (2022) на младия режисьор Лукас Донт.

Кадър с Кристоф Валц в ролята на Ханс Ланда от филма Гадни копилета (2009)

Източник: The Hollywood Reporter

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !