Драго Симеонов с признание за...

Тази събота (21 септември) в „Животът по действителен...

Динамичен и напрегнат старт на...

В петък вечер (20 септември) от 20:00 ч. по bTV, на едно...

40г. Аполония в края на сезона

отпечатай новината

13.06.2024 10:11 | Видян 372 пъти

40г. Аполония в края на сезона

"Гордост и радост е за Празниците на изкуствата Аполония да се състоят за четиридесети път в Созопол. През далечната 1984 г., когато направихме първия фестивал, никой от нас, организаторите, не е предполагал, че тези празници ще дадат началото на най-големия форум в българската култура, форум, на който се представят всички изкуства – театър, музика, танц, литература, изобразително изкуство, архитектура, кино.

Много пъти са ни питали защо в Созопол започна това приключение. По онова далечно време Созопол беше най-романтичният, най-артистичният, най-гостоприемният град на българското Черноморие. И там се събираше „бохемата“, хората от творческия свят, които общуваха, разговаряха, споделяха, мечтаеха…

Идеята за създаването на Аполония, това смело и необикновено за онова време събитие, е на големия български музикант проф. Димо Димов и кръга от негови съмишленици – артисти, музиканти, художници, режисьори, журналисти. А през 1991 г. беше основана Фондация Аполония, която и досега организира Празниците на изкуствата в Созопол.

Невъзможно е да изброим всички класически, джаз и поп концерти, театрални представления, балетни и фолклорни спектакли, художествени изложби, представяния на книги и списания, прожекции на филми, майсторски класове и хилядите участници в тях.

Днес Созопол е много променен, но в дните на фестивала грее от усмивките на хората, които идват от цял свят, за да преживеят радостта от срещите с големите български и чуждестранни изпълнители. И до днес смисълът на Аполония е свобода, новаторство и синтез на изкуствата. Очакваме Ви, за да празнуваме заедно нашата вълнуваща годишнина!", заяви изпълнителният директор на Фондация Аполония Маргарита Димитрова.

"Изключително съм развълнуван, че за 40-та юбилейна година домакин на Празниците на изкуствата Аполония е древният ни град Созопол, събрал богатата история на миналото, динамичното настояще и оптимистичното бъдеще в едно.

Вярвам, че чрез Аполония ще докажем за пореден път важната роля на културата за качеството на живот, както и фундаменталното ѝ значение за изграждане мирогледа и развитието на младите поколения.

През годините фестивалът се утвърди като една от емблемите на Созопол, която привлича ценители на културата от близо и далеч.

Щастлив съм, че отново ще станем свидетели на прекрасни спектакли, ще се потопим в дебрите на най-класното българско творчество и ще станем съпричастни с вълнението на всеки докоснал се до тази магия.

Благодаря на г-жа Маргарита Димитрова, на проф. Димо Димов и на целия неуморен екип на Празници на изкуствата Аполония за безрезервната отдаденост на изкуството във всичките му форми и за нестихващия ентусиазьм, който влагат в каузата Аполония – най-квалитетният културен форум у нас.

Убеден съм, че за 40-та година ще заразите всички нас – жители и гости на Созопол с много положителни емоции и настроение.

На добър час!
Честит юбилей, Аполония!", сподели кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !