Мъж, загубил пениса си при катастрофа...

Мъж, който загуби пениса си при ужасяваща катастрофа с...

Александър Карелин - най-великият...

Миналата седмица ви показахме кои са най-нацепените...

Българският режисьор Йордан Петков снима Резонанс

отпечатай новината

16.08.2024 15:11 | Видян 350 пъти

Българският режисьор Йордан Петков снима Резонанс

Българският сценарист и режисьор Йордан Петков в момента работи по първия си игрален филм „Резонанс“, който е копродукция между България, Гърция и Турция. Проектът е подкрепен от Българския национален филмов център и е носител на няколко награди от пичинг конкурси, пишат от FilmNewEurope.com

Историята проследява отшелник на мисия и амбициозен млад полицай, които се оказват странно оплетени от виещите сирени на неизправна система за ранно предупреждение. Краят на света обаче е самотно занимание.

„Външният вид и усещането на Resonance се определят от това, което сме превърнали в наричането „източен“ или западен с отчетлива източноевропейска чувствителност. Кинематографичният език на Resonance черпи примери от главния герой на филма. Той е човек, който е търпелив, наблюдателен, дисциплиниран и може би, най-важното, стоик. Тези качества ще важат и за камерата. Като филм, който изследва връзката ни с природата и последствията от нашите непристойности към нея, заедно с DoP Орлин Руевски ще се стремим да използваме дисциплиниран визуален подход, който отдава почит на жанра, като същевременно запазва органично, тактилно усещане“, Йордан Петков каза пред FNE.

В ролите са Иван Савов, Христо Петков, Кейт Никълс, Стефан Денолюбов и Борислав Чучков.

Българските Garti Films, Portokal и Klas Film продуцират в копродукция с Marni Films (Гърция) и Ikinci Yeni Film (Турция).

Общият бюджет е 480 000 евро.

Филмът е подкрепен от Българския национален филмов център с 237 000 евро, Гръцкия филмов център със 125 000 евро, Hellenic Broadcasting Corporation (ERT) с 30 000 евро, Министерството на културата и туризма на Турция с 27 000 евро, Creative Europe MEDIA Development Support с 45 000 евро и SEE Cinema Network с 9 000 евро.

„Резонансът е филм, който поставя под въпрос всеобхватността на апатията във време, дефинирано от морално безпокойство. Опитва се да улови определено „нещо във въздуха“, без да се превръща в таблоид. Самото морално безпокойство е широко разпространено присъствие в живота ни. Ние вярваме, че се ражда от нарастващата ни неспособност да разберем времето, в което живеем, и никога не е отпред и в центъра или ясно артикулирано. То се намира по ръбовете на неизказаното, спотайващо се извън рамката, по-скоро размазано, отколкото ясна форма, но все пак осезаемо, упорито и обезпокоително. И сега вибрира в резонанс“, каза пред FNE продуцентът Ваня Райнова от Портокал.

Проектът е разработен в TorinoScriptLab (2021) и Biennale College Cinema (2021) и е представен на Brussels UP: Up & Coming (2021), Evia Film Project (Специална награда на журито за Creative Vision 2022), Sofia Meetings (Gruvi Marketing Награда 2023) и cocoPitch/Connecting Cottbus, Награда на мрежата на продуцентите в Кан 2023.

В момента филмът се снима в продължение на 22 дни (от 27 юли до 23 август 2024 г.), близо до София. Постпродукцията ще бъде завършена през май 2025 г.

В момента производителите търсят търговски агенти.


Информация за продукцията:

Продуценти:
Garti Films (България)
gartifilms@gmail.com
Портокал (България)
vanya.portokal@gmail.com
Клас Филм (България)
klasfilm@spnet.net

Копродуценти:
Marni Films (Гърция)
Ikinci Yeni Film (Турция)

Кредити:
Режисьор: Йордан Петков
Сценарист: Йордан Петков
DoP: Орлин Руевски
Сценограф: Андреа Попова
Художник на костюмите: Кристина Томова
В ролите: Иван Савов, Христо Петков, Кейт Никълс, Стефан Денолюбов, Борислав Чучков

Снимка: Светослав Стоянов

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !