Мъж, загубил пениса си при катастрофа...

Мъж, който загуби пениса си при ужасяваща катастрофа с...

Александър Карелин - най-великият...

Миналата седмица ви показахме кои са най-нацепените...

Масово изоставят невръстни животни

отпечатай новината

25.07.2011 14:00 | Видян 2730 пъти

Масово изоставят невръстни животни

Кампанията „Вземи ме вкъщи“ и фондация „Четири лапи“ алармират за увеличаващия се брой на изоставените невръстни котета и кученца. Недобросъвестни собственици масово изхвърлят нежеланото поколение на своите домашни любимци броени дни след раждането. Още непрогледнали и неотбити от майките си, мъниците имат минимални шансове за оцеляване.

Принудителното ранно отбиване на малките животни и изоставянето им на произвола на съдбата е изключително безотговорна и варварска постъпка, според д-р Марина Иванова, ръководител на проекти „Грижа за бездомните животни” към „Четири лапи”. „Отбитите от майките кученца и котета са напълно зависими от човека за оцеляването си – те са абсолютно неспособни сами да си намерят храна, нито да я консумират. Но дори и прибрани от състрадателни хора, животинките са застрашени от смъртоносни заболявания в много по-голяма степен, тъй като нямат естествено изграден имунитет.”

Кампанията „Вземи ме вкъщи” помага за намирането на дом на спасени от улицата животни. Немалка част от тях са били изоставени на улицата от собствениците си още като бебета.

„В кампанията имахме три чудесни малки рижави котета – Вяра, Надежда и Любов. Те  бяха изхвърлени на по-малко от 20 дни, абсолютно невъзмутимо - посред бял ден насред кв. Дружба. Бяха полупрогледнали, напълно безпомощни. Макар да намерихме осиновители почти веднага, две от котетата починаха, а третото оцеля по чудо след направена операция!“, споделя координаторът на „Вземи ме вкъщи“ Таня Кирова. „Едно нещо не проумявам: човекът на средна възраст, изхвърлил без угризения тези котета, наистина ли не си е давал сметка, че ги обрича на сигурна смърт?!“

Подобна съдба е грозяла и малкото кученце Кори, изхърлено само десетина дни след раждането си. Още непрогледнала, Кори е подхвърлена в найлонова торбичка пред столичен зоомагазин. Мърдащото пакетче е намерено от собственичката на магазина, за която следващите няколко месеца са изтощителни с денонощното захранване на всеки два-три часа и притесненията дали животинката ще оцелее. Кори се справя и днес, четири месеца по-късно, има нов дом, благодарение на фотосесията си с Диляна Попова в кампанията „Вземи ме вкъщи“.

От „Четири лапи” и „Вземи ме вкъщи” са категорични, че безотговорното отношение на стопаните на домашни животни, които не кастрират любимците си, но и отказват да се грижат за поколението им, е основната причина за наличието на бездомни животни. По наблюдения на „Четири лапи”, приблизително всяко второ бездомно куче в столицата не е родено на улицата.

„Кастрацията е безспорно най-смисленото решение за собствениците на домашни животни, които не желаят да размножават питомците си,” съветва д-р Иванова. „Освен отстраняване на възможността за нежелано възпроизводство, ползите от операцията са многобройни: превенция от множество заболявания, включително тумори, както и изключване на половото поведение, което е в основата на повечето прояви на агресия при кучетата и котките.”

За разлика от България, в повечето страни от ЕС кастрирането на домашните любимци, които нямат киноложка или фелиноложка стойност, е масова практика от десетилетия. Международният опит показва, че страните с висок процент на кастрирани домашни любимци имат много малко изоставени животни и оттам – нищожен брой скитащи кучета и котки.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !