Червената нишка: Откъде идва...

Японците имат древно поверие, че хората, които са...

Новите вълшебни думи „разрешавам” и...

Възпитавани сме, че единствените „вълшебни думички” са...

Кой взе 20 000 евро от Мери Джейн?

отпечатай новината

02.04.2012 15:30 | Видян 1786 пъти

Кой взе 20 000 евро от Мери Джейн?

Някои неща НЕ БИВА да бъдат премълчавани и да бъдат отминавани тихомълком. Д-р Пламен Цеков да стана шеф на Здравната каса, ала името му е замесено в най-наглото посегателство срещу закона в България.

Става дума за наркопоправката Мери Джейн. Законът бе направен така, че да бъде удобен за един конкретен производител на алкохол, нищо че промива мозъците на децата колко хубаво нещо е дрогата. 

Ако сте забравили историята, най-кратко казано тя е такава. Новият шеф на Здравната каса д-р Пламен Цеков като зам.-шеф на здравната комисия чете от трибуната текст, според който се разрешава рекламата на наркотични вещества и техните названия.

Такъв текст обаче не е предлаган в здравната комисия. Скандалът е проспан от депутатите, които се ужасяват, когато виждат текста в Държавен вестник.

Проверка установява, че там поправката е добавена, изписана “на листче” и предадена от д-р Цеков по указание на колегата му от ГЕРБ Светлин Танчев – син на известна бизнесдама, зората на чиито бизнес

се свързва с баба Нора Ананиева

Цялата работа се прави не за друго, а в прозрачна изгода на производителя на алкохол, в чийто каталог има питие с името Мери Джйн – английското за марихуана, наричана още канабис или трева и най-разпространен наркотик у нас. И това не е станало безплатно.

Разбра се и се писа, че първият, пред когото е пробвано дали ще мине подобен текст бил тогавашният шеф на здравната комисия д-р Лъчезар Иванов, наричан още Лъчо Мозъка. Той обаче отказал по една или друга причина и се постарал да бъде в чужбина, за да не бъде свързано името

със зловещия корупционен скандал

Депутати завъртяха из коридорите на властта, а оттам и в медиите и сумата, на която се оценявала услугата. Говори се за 20000 евро или близо 40000 лева. Което звучи като промоционална цена, защото за прокарване на лобистки поправки в предни парламенти се споменават и двойно по-големи, че и 6-цифрени суми.

Хубаво е, че както ни увери новият здравен министър Десислава Атанасова нищо не се доказало в прокуратурата.

Само че едва ли някой може да убеди познавачите на тънките политически дела, че подобни услуги при цялата конспирация и организация около поправката Мери Джейн са извършени само от добро сърце. Защото тази поправка е вредна за здравето на милиони хора.

Неслучайно имаше и наказания – за двама шефове на комисии

В парламента. Искра Фидосова падна от председателското място в групата на ГЕРБ и по-важното – изгуби приятелството на Цецка Цачева, която не можа да понесе очевидния дъх на корупция в казуса Мери Джейн. Напомняме, че именно Фидосова доведе за депутат в парламента шефа на Ломската болница д-р Цеков, така че връзката е ясна.

Светлин Танчев – придвижилият или разпоредил листчета и записки да стигнат от НС до Държавен вестник, падна от поста шеф на комисията по евроинтергация. Самият д-р Цеков престана да бъде заместник – шеф на здравната комисия.

По-голямо признание за гузност от това в България не може да има. При това говорим за времето, когато ГЕРБ беше на върха на славата си. А скандалът Мери Джейн беше първото пропукване на доверието на хората към партията.

Затова нямаше как да не прозвучи изненадващо новината, че баш депутатът от ГЕРБ Пламен Цеков е кандидатурата на парламентарната група на партията за бъдещ управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Номинацията на Цеков, който е

спорна фигура и е замесен в лобистката

наркопоправка в Държавен вестник, бе обявена официално след заседание на парламентарната група на партията и бе избран със 115 гласа в сряда. Името на Цеков се завъртя още през миналата седмица като евентуален наследник на подалата оставка заради скандала с бонусите Нели Нешева.

Цеков нашумя с оправданието си, че осемте му диоптъра са станали причина за лобистката наркопоправка, както и с няколко крилати фрази в парламента.Най-забавно стана, когато той заяви пред журналисти в парламента, че

ще работи за “прозрачност,

разбираемост и да знае всеки един какво може да очаква от касата“. “Тоест да не бъде натоварена с повече очаквания от това, което тя може да даде“, поясни Цеков.

Все пак именно Пламен Цеков в качеството му тогава на зам.-председател на здравната комисия изчита не приетия от комисията текст, а друг текст, в който добавя думата “наименование“ и така стеснява обхвата на забраната. Тази дума не фигурира никъде в текста, а Цеков се оправда с осемте си диоптъра.

"Когато чета аз съм с осем диоптъра очила, вдигам поглед към залата и се връщам. Има един момент на адаптация на окото", заяви тогава той и добави, че не може да си обясни как се е появила думата “наименование“.

Заради този гаф той бе отстранен от зам.-председателското място на здравната комисия, макар че премиерът Бойко Борисов тогава каза, че "вярва на депутата Пламен Цеков и че

той е бил подведен при скандалната поправка

в Държавен вестник и наказанието му е пресилено".
Няма гаранции обаче, че осемте диоптъра на Цеков няма да станат причина да пропуска в бъдеще десетократно завишение в цените на лекарствата или пък неоправдано раздути бюджети за някои болници.

Всички наблюдателни хора, които нямат толкова висок диоптер веднага разбраха, че можеше да има много по-добър избор за шеф на касата в лицето на д-р Дариткова от ГЕРБ.

И обяснението веднага се намери – ами не ставала, понеже била сестра на съпругата на земеделския министър. Истинският проблем е, че

Дариткова не пасна на Здравния Октопод, когото разкритикува

заради надутите 8 пъти за 10 години цени на лекарствата. Една достойна позиция, която обаче явно не се уважава достатъчно в нашата все по-странна и екзотична от политическа и икономическа гледна точка държава.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !