Мъж, загубил пениса си при катастрофа...

Мъж, който загуби пениса си при ужасяваща катастрофа с...

Александър Карелин - най-великият...

Миналата седмица ви показахме кои са най-нацепените...

Четири лапи: Общините да вземат мерки за проблема с уличните кучета и котки

отпечатай новината

04.12.2012 14:30 | Видян 2391 пъти

Четири лапи: Общините да вземат мерки за проблема с уличните кучета и котки

Данните от проучването на Галъп Интернешънъл и Animal Rescue Sofia са поредното доказателство за това, че проблемът с бездомните животни произтича от безотговорността на собствениците на домашни кучета и котки, твърдят от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи”.

Показни мерки, като масовото прибиране на кучетата от центровете на градовете в огромни приюти, няма да имат абсолютно никакъв смисъл при наличието на половин милион българи, които ежегодно изоставят животни на улицата.

Според д-р Марина Иванова, ръководител на екипа на „Четири лапи” за работа с безстопанствени животни, мерките, които трябва да бъдат взети за да бъде ликвидиран източникът на уличните животни, са прости – масова кастрация на бездомни и домашни животни, стриктен контрол върху собствениците, забрана за развъждане извън лицензирани развъдници и за търговия на домашни любимци с неясен произход.

„За съжаление това не се случва никъде – от половин милион нарушители няма нито един наказан за това, че е изоставил домашния си любимец,” продължава д-р Иванова. „За сметка на това общините започнаха масово да налагат показни санкции на хора, които хранят животни на улицата, без това да има каквото и да било отношение към размера на популацията от бездомни животни.

В София още от лятото настояваме за проверки на пазарите, където се продават животни. Има три такива пазара в столицата и околностите – в Подеуне, Горни Богров и на Битака, като и на трите места се продават кучета с неясен произход. Проверки така и не бяха организирани, а такива биха били особено актуални преди коледните празници.”  

Експертите на „Четири лапи” са категорични, че популацията от скитащи животни в големите градове е следствие от безотговорния начин на отглеждане на домашните питомци в по-малките населени места и ниската култура на собствениците им.
 
„Големите градове са притегателен център за животните, тъй като предлагат нужната жизнена среда, но те не са източникът на проблема,” обяснява Явор Гечев от „Четири лапи”. „В повечето големи областни центрове кучета и котки се отглеждат основно в апартаментите и това до голяма степен намалява риска от нежелано заплождане и последващо изоставяне на малките.

Според данните от допитването, там собствениците са и по-образовани и финансово обезпечени, там е и основният процент на кастрирани животни. От друга страна, четири от всеки пет кучета се отглеждат в къщи с дворове в предградия или малки населени места. Собствениците им не разполагат с нужните средства и познания, за да полагат адекватни грижи, а броят на кастрираните животни е много нисък.”

Данните на „Четири лапи” сочат, че именно там, където трябва да се работи най-усилено, не се предприемат никакви мерки за решаване на проблема с безконтролното размножаване и изоставяне на домашни кучета и котки.

„От над 260 общини, не повече от 20-25% са предприели някакви реални мерки за решаване на проблема и това са основно по-големите градове,” обобщава д-р Марина Иванова. „В повечето малки общини не се прави абсолютно нищо, няма експертен потенциал, не се търси съдействие от бизнеса или неправителствения сектор, няма и санкции, които да стимулират кметовете да работят по въпроса.

Достатъчно е да погледнем какво се случва около София – нито една от съседните общини няма работеща програма за масова кастрация на домашни и безстопанствени животни, а контролът върху отглеждането и развъждането на домашните любимци е нулев. Къде отиват стотиците изоставени животни от тези общини?”

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !