12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Швеция се отказва от парите в брой

отпечатай новината

14.12.2020 15:58 | Видян 475 пъти

Швеция се отказва от парите в брой

Шведските власти възнамеряват да се откажат изцяло от парите в брой, предаде cash.bg. Министърът на финансите Пер Болунд обяви началото на мащабно проучване, което трябва да завърши през ноември 2022 г. Резултатът от него ще бъде появата на цифров аналог на националната валута - шведската крона, съобщава агенция Bloomberg.

През 2020 г. използването на пари в брой в скандинавската държава е спаднало до исторически минимално равнище. На тях се падат по-малко от 10 на сто от всичките разплащания в страната. В разчета за дела от националния брутен вътрешен продукт това е най-ниският резултат в света към настоящия момент.

По данни на шведската банка Klarna AB 73% от плащанията по карта са безконтактни. Дори за обичайните джобни разходи родителите не дават пари в брой. За децата в банките вече се открива цифрово „прасенце-касичка".

Проведено в страната допитване показва, че 75 на сто от представителите на младото поколение на възраст от 18 до 34 години рядко или никога не използва пари в брой.  

С инициативи за разработката на национални цифрови валути са се заели финансовите институции на няколко държави, сред които са Франция, Русия, а също и Европейският съюз. Според специалистите това ще направи разплащанията по-бързи, по-прости и по-безопасни.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !