12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Кучетата разбират какво им говорим много по-добре, отколкото си мислим: Прочуване

отпечатай новината

25.03.2024 10:22 | Видян 298 пъти

Кучетата разбират какво им говорим много по-добре, отколкото си мислим: Прочуване

Нашите кучета ни разбират по-добре, отколкото им се е приписвало - и учените казват, че разполагат с доказателства за мозъчни вълни, за да го докажат.

Поставяйки електроди върху главите на 18 домашни кучета, изследователите откриха поразително доказателство, че животните не просто разпознават моделите на звука, които излизат от устата на техните собственици, те всъщност осъзнават, че определени думи се отнасят до конкретни обекти.

Констатациите са докладвани в петък в списание Current Biology.

„В продължение на десетилетия се води дебат дали животните са способни на такова ниво на абстракция“, каза ръководителят на изследването Мариана Борос, невролог и етолог в университета Eötvös Loránd в Будапеща, Унгария. Експериментите с кучета "донякъде" събарят уникалността на хората.

Няколко изключителни кучета са били обучени да научават имената на стотици предмети. Сред най-уважаваните беше Chaser, бордър коли от Южна Каролина, който можеше да запомни имената на повече от 1000 играчки.

Борос се чудеше дали повече кучета разбират, че думите имат значение, но просто нямат начин да го покажат. Дори когато кучетата успеят в поведенческите изследвания, каза тя, „никога не знаете какво точно се случва в мозъка“.

Така че тя се вдъхнови от изследователи, които изучават обработката на езика при хора, и се сдоби с машина за електроенцефалограма. ЕЕГ измерва мозъчните вълни и може да прецени разликата между невронните реакции към дума, която се очаква, и дума, която изглежда излиза от лявото поле.

С малко почистващ препарат, проводящ крем и марля, изследователите свързаха ЕЕГ електродите към главите на 27 кучета. След това кучетата слушаха записи на своите собственици, използвайки познатите думи в прости изречения като „Луна, ето топката“.

След кратка пауза собственикът се появи зад прозореца с предмет в ръка. Понякога това беше предметът, споменат в изречението; понякога не беше. Така или иначе, електродите записват малки напрежения от мозъците на кучетата, докато те обмислят това, което са чули и видели.

Тестовете продължиха толкова дълго, колкото кучето желаеше да остане на постелката си и да участва, каза Борос.

„ЕЕГ изследванията с кучета са доста лесни за провеждане“, каза тя. „Те не трябва да правят нищо. Те просто си легнаха.

18-те кучета, които са успели да преминат поне 10 изпитания, са включени в анализа. При всички тези животни, с изключение на четири, ЕЕГ-тата разкриват ясен модел: вълновите сигнали намаляват значително по-ниско, когато има съвпадение между думата и обекта, отколкото когато няма.

Това напомняше разликата, наблюдавана в ЕЕГ, когато хората се сблъскват с дума, която изглежда неуместна, като например молба да си измиете ръцете със сапун и кафе. Невролозите тълкуват това като знак, че мозъкът е очаквал друга дума - "вода" вместо "кафе" - и е трябвало да свърши допълнителна работа, за да разбере изречението.

Борос и нейните колеги твърдят, че същото нещо се случва в мозъците на кучетата: след като чуят собственика им да използва думата за предмет, те го извикват в ума си в очакване да го видят. След това, когато се появи обект, това беше или нещото, което очакваха, или нещо, което ги хвърли за примка. Причината, поради която кучетата можеха да разберат, че нещо не е наред, беше, че разбираха изговорената дума.

Пропастта между чуването на думата и виждането на обекта е ключова, каза Лила Маджари, когнитивен невролог от университета в Ставангер в Норвегия, която работи върху изследването.

Ако куче чуе думата „топка“, докато гледа топка в ръцете на собственика си, може да предположи, че двете вървят заедно, защото присъстват едновременно, каза тя. Но дизайнът на експеримента предотврати това да се случи. Вместо това кучето трябва да е създало точно умствено представяне на изречената дума.

Кучето си мислеше: „Чух думата, сега обектът трябва да дойде“, каза Маджари.

„Топка“ е най-често срещаната дума в речника сред кучетата в проучването. Няколко имаха думи за „каишка“, „телефон“ и „портфейл“. Повечето имаха поне едно име за любима играчка, включително един домашен любимец, който разбираше четири различни думи за различни играчки в експеримента.

От резултатите от проучването не става ясно дали всички кучета имат способността да научават думи. Участвалите в експеримента били доброволци от собствениците си, които гарантирали, че любимците им знаят поне пет думи за предмети. (Твърди се, че едно куче има речник от 230 съществителни.)

Мари Ницшнер прекара десетилетие в изучаване на когнитивните способности и комуникационните умения на кучетата в Института за еволюционна антропология Макс Планк в Германия. Тя каза, че някога е срещала само едно куче, което изглежда знае думи за конкретни предмети. Въпреки това, тя каза, че проучването прави силен аргумент, че феноменът е реален.

„Изглежда ми убедително“, каза Ницшнер, който не участва в работата.

Тя добави, че кучетата, които нямат тази способност, няма за какво да се притесняват, „защото все още имаме добри възможности за комуникация. Но ако забележа, че кучето ми има талант в тази насока, вероятно ще се опитам да насърча този талант.”

Любителите на кучета със сигурност ще бъдат заинтригувани от езиковите способности на най-добрите си приятели. Но изследователите виждат проучването като начин да проучат защо хората превъзхождат езика, когато другите животни не го правят.

„Това е някаква мистерия“, каза Маджари. „Не знаем защо изведнъж хората успяха да използват толкова сложна система.“

Като го разделим на съставните му части и проучим дали някои от тях се споделят с животните, „можем да изградим теория за това как езикът е еволюирал при хората“, каза тя.

От всички видове на Земята, кучетата са единствен обект на изследване, защото живеят целия си живот, потопени в свят, богат на човешка реч. И за разлика от котките, предците на кучетата са избрани за опитомяване въз основа на способността им да общуват с хората.

„Това е изключително подходящо за тях“, каза Борос.

На водещата снимка: Луна, Шиба ину, е екипирана с електроди, преди да участва в експеримент, за да провери знанията си за познати думи. Тя седи със собственичката си Соеде Люсил Калиста.
(Oszkár Dániel Gáti)

Източник: Los Angeles Times

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !