Пенелопе Крус на 50 (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Успешната и талантлива актриса в Холивуд - Пенелопе...

Княжевската пътека към Копитото -...

"Княжевската пътека към Копитото вече е частна и...

Прокуратурата в Перу иззе скъпи часовници, носени от президентката

отпечатай новината

11.04.2024 10:48 | Видян 324 пъти

Прокуратурата в Перу иззе скъпи часовници, носени от президентката

Дина Болуарте твърди, че скъпите вещи са й дадени назаем.

Прокуратурата в Перу иззе вчера три луксозни часовника и гривна, които са в основата на скандала с участието на президентката Дина Болуарте, която заяви, че предметите са ѝ били дадени назаем, предаде Франс прес, съобщи БТА.

"Прокуратурата реши да пристъпи към изземване, без да е необходимо съдебно решение. Аргументът е, че вещите могат да бъдат изгубени", заяви пред журналисти Умберто Абанто, адвокат на губернатора на региона Аякучо, Вилфредо Оскорима, за когото се твърди, че е дал назаем бижутата на Болуарте.

Президентката на Перу е разследвана за "незаконно забогатяване", след като беше забелязана да носи луксозни часовници в рамките на скандал, наречен от пресата "Ролексгейт".

Миналата седмица тя заяви пред прокурорите, че е допуснала "грешка", като е приела часовниците от своя "приятел" губернатора на Аякучо, и че му ги е върнала.

Часовниците "Ролекс" и гривната са били иззети, когато са били представени в съда, каза Абанто.

Скандалът избухна в средата на март, когато новинарски сайт публикува снимки, на които се вижда, че Болуарте носи различни луксозни часовници, по времето, когато е била министър между 2021 и 2022 г. Домът и офисът ѝ бяха претърсени на 30 март, но часовници не бяха открити.

Съгласно конституцията на Перу, ако срещу Болуарте бъде повдигнато обвинение, тя не може да бъде съдена преди юли 2026 г., когато изтича мандатът ѝ, посочва АФП.

Перуанското законодателство изисква от държавните служители да декларират бижута, чиято цена надвишава 2791 долара.

Болуарте засега е дала оскъдна информация за подозрителните банкови трансакции и бижутата, които не е декларирала пред властите, но заяви, че часовникът "Ролекс", показан за първи път от медиите, е "плод на нейния труд" и че работи от 18-годишна възраст.

Шестдесет и една годишната юристка Болуарте е скромна областна служителка, преди да влезе в правителството на тогавашния президент Педро Кастильо като вицепрезидент и министър на социалното приобщаване с обща месечна заплата от 8 136 долара през юли 2021 г. Тя стана президент през декември 2022 г., след като парламентът отстрани Кастильо, и вече разполага със заплата от 4200 долара на месец. Малко след това тя започна да парадира с часовниците си на обществени места, отбелязва АП.

Миналата седмица обаче управлението ѝ бе разтърсено от съобщения, че през последната година тя е натрупала лична колекция от бижута на стойност 500 000 щатски долара на фона на месечна президентска заплата от около 4200 щатски долара. Твърди се, че сред акцентите на колекцията са гривна "Картие" на стойност 50 000 щатски долара и часовник "Ролекс" на стойност 19 000 щатски долара.

Болуарте беше разпитвана от прокурори в продължение на пет часа, след като властите започнаха разследване дали е получила стотици хиляди долари в брой, както и луксозните часовници и бижута, по незаконен начин.

В излъчена по телевизията реч след разпита Болуарте отговори на обвиненията, като заяви, че "всичко, което са казали, е невярно". Тя показа пред камерите един от своите часовници "Ролекс", както и редица други златни гривни и колиета, които предизвикаха спора, и на свой ред нападна критиците си.

Макар да заяви, че някои от бижутата са нейни, Болуарте каза, че е получила часовниците назаем от Вилфредо Оскорима. Тези нейни твърдения обаче изглежда са в пряко противоречие с предишни нейни коментари, в които тя казва, че часовниците "Ролекс" са "плод на моя труд" и средствата, които е спечелила с работата си, откакто е навършила 18-годишна възраст, отбелязва АП.

Разпитът на президентката дойде само седмица след като полицията и прокуратурата разбиха вратата на дома ѝ в предградие на Лима при среднощно нахлуване в търсене на часовниците. Скандалът "Ролексгейт" въвлече правителството ѝ в политическа криза и принуди непопулярната лидерка да промени състава на кабинета си, след като няколко министри внезапно подадоха оставки.

Болуарте далеч не е първият перуански президент, обвинен в корупция. Освен това е обвинявана, че е отговорна за убийствата на 49 души от силите за сигурност по време на широкомащабните протести, предизвикани от свалянето от власт на предшественика ѝ Педро Кастильо през декември 2022 година. Срещу нея се води отделно разследване за ролята ѝ в тези събития.

Болуарте заяви, че разследването във връзка с "Ролексгейт" е "лъжа" и "димна завеса" и призова прокурорите да бъдат по-професионални, а не да се водят по следи от "тенденциозната преса". Тя обвини своя адвокат Матео Кастанеда, който седеше до нея на пресконференцията, за това, че не е изяснила ситуацията по-рано и добави, че той я е посъветвал да не се обръща към по-широката общественост, докато не се разбере с прокурорите.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !